Църквата си върна 5 храма

Църквата си върна 5 храма | StandartNews.com

Парите от билети ще отиват за ремонт на светините

Църквата си върна пет храма в Арбанаси. След дълга съдебна битка Окръжният съд във Велико Търново задължи в събота държавата да предаде на митрополията собствеността на светините. Става дума за храмовете "Рождество Христово", "Св. Архангели Михаил и Гавриил", "Св. Димитър", "Св. Атанасий" и "Св. Георги". "Със сигурност ще обжалваме", побърза да съобщи за "Стандарт" губернаторът на Търново Георги Рачев. Той очаква да получи официално решението, за да го атакува пред последната съдебна инстанция. "Мое дълбоко убеждение е, че и петте църкви трябва да останат, както досега, под грижите и ползването на регионалния музей", коментира за "Стандарт" и Великотърновският митрополит Григорий. "Ще направим споразумение. Целта ни е да се знае, че Църквата е собственик - така ще помагаме повече", добави владиката.

Според Григорий храмовете трябва да се опазят за поколенията. "А Църквата - това е народът", добави владиката. Той бе категоричен, че няма да иска част от приходите. А напротив - средствата от входни билети трябвало да покриват разходите по поддръжка на петте храма.

Арбанашките църкви, обект на спора между Църква и държава, са паметници на културата от национално значение. Сега техен стопанин е регионалният исторически музей в старопрестолния град. Актувани са като публична държавна собственост в началото на 2001 г., а документите са изготвени от екипа на тогавашния областен управител Красимир Генчев. Още тогава се заражда и спорът между духовниците и държавата, който завърши с дела в ущърб на Църквата. Един от аргументите в полза на държавата, признати от Темида през 2007 г., е че през последните 70 г. храмовете са били реконструирани и поддържани от държавата.

С новото решение обаче съдът казва, че грижата за паметниците на културата е задължение на държавата по закон. И от това тя не може да изважда претенция за собственост. В новото дело Църквата доказваше, че петте храма са били незаконно отнети от митрополията на 3 юли 1947 г. с протокол за изземване, подписан само от един младши милиционер, без да е посочено основанието. А чак през 2000 г. са издадени актове за държавна публична собственост на 5-те храма с мотива, че са ничии. От митрополията обаче имат нотариални актове от 1942 г., според които те са собственост на Великотърновската епархия. Освен това Законът за вероизповеданията дава право да се възстанови собствеността на Църквата върху одържавени, отчуждени, конфискувани или незаконно отнети имоти.

Според висши духовници, ако Църква и държава успеят да се споразумеят по този казус, ще създадат позитивен прецедент. И в бъдеще другите спорни въпроси да се решат по мирен начин, а не чрез съда. Като например липсващият нотариален акт на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай