Споразумението с Канада може да фалира БГ фирми

Споразумението с Канада може да фалира БГ фирми | StandartNews.com

- Проф. Дуранкев, какви биха били реално ползите за европейската икономика от споразумението за свободна търговия с Канада ? Реален ли е този икономически ръст от 12 млрд. евро годишно, който обещава Европейската комисия?

- Обикновено прогнозите доста се разминават най-накрая с резултатите, но 12 милиарда е някаква трохичка в общия брутен продукт на ЕС. Най-големият проблем в момента е, че Брюксел настоява силно да се подпише още днес споразумението, докато ЕС в момента играе против Брюксел, тъй като все пак Белгия, една доста уважавана страна и единият от трите департамента Валония, все пак имат правото демократично да вземат решения. И тези демократични процедури пречат доста на някои бързаци в Брюксел, които изглежда, че не могат да проумеят защо Европа и ЕС като цяло все още имат доста резерви против това така наречено всеобхватно икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС. Даже нещо повече, една от „шпицкомандите" на ЕС в момента твърди, че местен велможа разиграва 500 милиона души. Нещо, което не е вярно. Той не е местен велможа, той е доста уважаван човек и то от един значителен район в Белгия. При това положение, Брюксел всъщност твърди, че трябва да има блокада на демокрацията. А що се отнася за ползите, изумителното е, че до този момент правителството не е представило никакъв анализ за ефектите от това всеобхватно икономическо и търговско споразумение. Освен това с процедурни хватки председателят на Народното събрание реши процедурно, че проекторешението за анализ да се представи е толкова усложнено, че трябва да бъде гласувано в още две комисии преди да се внесе в пленарна зала.

- А цената за падането на канадските визи?

- Най-голямата лъжа, която се разпространява, е, че България ще подкрепи споразумението между ЕС и Канада, само ако Канада премахне визите за български граждани. Това е нещо, което е абсолютно невярно, тъй като според регламента на ЕС от 2013 г., задължително трябва да се осигури безвизов режим за всички страни-членки на ЕС и то не само България, но и Румъния и то не само в Канада, но и в САЩ. Да се твърди, че някъде има някаква клауза, че ще паднат визите или само ще паднат визите, ако ние подпишем, е просто или непознаване на правото на ЕС, или един опит за поредната заблуда в България. Според правилата на ЕС, ако САЩ и Канада не премахнат визите за всички европейски граждани незабавно, то тогава трябва да се приложат реципрочни мерки срещу гражданите на двете страни – те да идват в България с визи, и в Румъния, и в Германия и във всички членки на ЕС.

- Проф. Дуранкев, иска ми се да поставим на масата обаче ползите и негативите. Имат ли основание всички тези притеснения от сключването на това споразумение? Ще се отвори ли действително пътя на европейски фирми, ще се увеличи ли двустранната търговия? Какво означава това за дребния бизнес, за родното земеделие? Приравняването на производствените стандарти означава ли непременно снижаване на тези стандарти?

- Опасенията се изразяват не от 500 милиона жители на ЕС и граждани на този съюз, но може би от 300 милиона, тъй като забележете, че никой не предлага референдум по това нещо, а Брюксел в момента пак играе против ЕС.

300 милиона твърдят, че нарастват опасенията, че едно подобно споразумение ще намали стандартите най-малко за храните. Става дума за ГМО. Това означава, че намаляват стандартите за здравето и безопасността на гражданите. В същото време се позволява американски и канадски корпорации да съдят правителствата за предполагаеми дискриминационни практики.

Тъй като споразумението е с Канада, да не забравяме, че всъщност огромна част от големите канадски компании вече са собственост на американски компании, благодарение на едно друго споразумение между САЩ, Канада и Мексико, т.е. през Канада в ЕС нахлуват американските компании, които всъщност идват понеже другото Трансатлантическото споразумение е абсолютно блокирано и скоро няма да го има. Голяма част от нашите български фирми със сигурност ще спрат производството и ще затворят поради конкурентните стоки, които идват на по-ниски цени и с доста по-неясно, даже лошо качество. Канадски, американски, мексикански и всякакви фирми, регистрирани в Канада, ще могат и без мито да изнасят за ЕС висококонкурентни стоки.Обикновено тези фирми имат по-висока производителност от европейските, около 20 до 30%, което означава, че цели сектори от европейската икономика просто няма да ги има. И още едно голямо опасение - тези компании, които идват, в повечето случаи са офшорни фирми и от тях ЕС вече губи над 1 трилион евро годишно. ЕС, ако иска да увеличи брутния продукт, приходите, той просто трябва да забрани офшорките. И най-неприятното нещо е, че в момента всъщност и ЕС, пък и Канада, имат високоразвити и ефикасни съдебни системи, които гарантират много добра юридическа защита на чуждестранните инвеститори. Според повечето наблюдатели в никакъв случай не трябва да се отменя върховенството на закона и демократичните принципи на ЕС. Ако се осигури паралелна юридическа и съдебна система по новото споразумение, т.е. частните съдилища или за инвестиционна съдебна система, то тогава представете си една българска фирма, която се изправя срещу една презокеанска компания, зад която стоят най-малко 20 супер адвоката.

-А какво означава взаимното признаване на квалификацията на някои професии? Реални ли са страховете, че всъщност ще се стигне до загуба на работни места?

- Това е един от най-големите проблеми, които са свързани с това споразумение. Тази теза за все повече търговия ще натика в ъгъла, доколкото ги има, националните демократични системи, т.е. социалните, трудовите и гражданските права ще отстъпят пред пазарните правила и пред това, което се налага всъщност отвъд океана. Споразумението за икономическо и търговско споразумение всъщност е политическо споразумение, което силно ще обезцени и ще намали стойността на европейската демокрация дотолкова, доколкото я има. Европа има такива гигантски проблеми, които трябва да решава. Даже само проблемът с офшорките да го реши, приходите на бюджетите на европейските страни ще нараснат не с 12 млрд., а с 1 трилион евро годишно. ЕС, който в момента изглежда толкова разклатен, толкова нестабилен след Брекзит, след нашествията на бежанците, след проблемите в тези страни с корупция и т.н., вместо да решава собствените си проблеми, със сигурност ще ги усложни. Затова толкова много и европейски юристи, изключително авторитетни, категорично пишат, че първо трябва да се направи точен анализ какво ще се случи и тогава вече да се вземе решение какво да се прави с т. нар. Всеобхватно икономическо и търговско споразумение.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай