Скинари и ултраси дърпат килимчето на "Атака"

Новата формация готова да смазва с железен юмрук от цигани до бежанци

Скинари и ултраси дърпат килимчето на "Атака" | StandartNews.com

Безпрецедентен опит за обединение на младежките радикални групи в страната бе направен в събота с учредяването на Националистическата партия на България (НПБ). Основаването на формацията съвпадна със засилващото се напрежение покрай инцидентите с бежанци през последните седмици и нарастващите прояви на насилие срещу чужденци. Същия ден вечерта на ул. "Пиротска" десетина души пребиха зверски българския мюсюлманин Георги Димитров (Метин). Според МВР нападателите не са били скинхедс и членове на новата партия и са объркали Метин с бежанец.

"Бодрата смяна", която издигна яростни антиимиграционни лозунги, ще се бори за място под слънцето с традиционните представители - "Атака", ВМРО и НФСБ. По младежкия състав и наличието на скинхедс тя прилича повече на гръцката "Златна зора".

В НПБ се вливат участници във футболните агитки на големите отбори, "Национална Съпротива", всички дивизии на неонацистката организация "Кръв и Чест", Български национален съюз "Расате", отделни структури на "Българска Национално-радикална Партия", фен-сдружение "Офанзива". Според наблюдатели датата за учредяването - 9 ноември, е избрана, за да напомня на Кристалната нощ на Хитлер през 1938 г., когато щурмовите отряди извършват погроми над еврейски магазини и домове.

Първото събрание на новата партия бе закрито за медии, като връзките с обществеността ще се поддържат от трима души - Симеон Костадинов от БНС, Благовест Асенов и Тодор Тотев, представители на "Национална съпротива". 31-годишният Костадинов има сериозен политически стаж. До 2006 г. членува в младежката организация на "Атака", след което отива в БНС, където отговаря за пропагандата и идеологията. До миналата година участва и в ръководните органи на БНРП. Симеон Костадинов е водещ на предавания по СКАТ и "Алфа", автор е на две книги - "2011: Циганската война срещу нас" и "Генерал Христо Луков - живот и дело".

Костадинов неизменно е един от главните оратори на младежките националистически групи по време на ежегодните им прояви като Луков марш, митингите срещу гей парадите и антиромските протести.

НПБ смята, че България е еднонационална държава, която следва да бъде подчинена единствено и само на българския интерес. Партията ще се бори за забраната на Хелзинкския комитет, "Отворено общество" и подобните им сдружения, както и за закриване на етническите партии начело с ДПС. Крайнодесните настояват също и за спиране на процесите на турцизация и ислямизация, както и за "смазване на циганския терор с железен юмрук". Хората на Костадинов искат православието да бъде признато за официална религия в България, а останалите религии да се пререгистрират с изисквания за минимум 500 000 последователи.

НПБ се обявява за президентска република, силно държавно участие в икономиката (най-вече в естествените монополи) и възраждане на селското стопанство. Възраждане на българското селско стопанство чрез пакет от стимулиращи мерки също е записано в програмата от 21 точки.

Първите дейности на националистите са свързани с организирането на патрулни групи около бежанските центрове и в кварталите с малцинствено население. "Не сме въоръжени, само следим и наблюдаваме и когато има нещо, се намесваме при необходимост. Ако тази необходимост не е неотложна, се обаждаме на органите на реда", отбеляза Костадинов пред "Фокус".

Следващата неделя НПБ ще проведе протестно шествие в Перник и окупиране на пътен възел "Детелината" срещу плановете на правителството да засели имигранти на територията на общината. Официалните съобщения на новата формация завършват с призива "С високо изпъната десница - "Да живее победата".

Сведения за вливането на БНРП в новата партия обаче бяха опровергани от зам.-председателя на партията Димитър Николов. Леви и правозащитни организации вече призоваха съдът да откаже регистрация на партията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай