Вторник,

Скинари и ултраси дърпат килимчето на "Атака"

От: Failed to load user -
3887
Скинари и ултраси дърпат килимчето на "Атака"
A
A
A

Безпрецедентен опит за обединение на младежките радикални групи в страната бе направен в събота с учредяването на Националистическата партия на България (НПБ). Основаването на формацията съвпадна със засилващото се напрежение покрай инцидентите с бежанци през последните седмици и нарастващите прояви на насилие срещу чужденци. Същия ден вечерта на ул. "Пиротска" десетина души пребиха зверски българския мюсюлманин Георги Димитров (Метин). Според МВР нападателите не са били скинхедс и членове на новата партия и са объркали Метин с бежанец.

"Бодрата смяна", която издигна яростни антиимиграционни лозунги, ще се бори за място под слънцето с традиционните представители - "Атака", ВМРО и НФСБ. По младежкия състав и наличието на скинхедс тя прилича повече на гръцката "Златна зора".

В НПБ се вливат участници във футболните агитки на големите отбори, "Национална Съпротива", всички дивизии на неонацистката организация "Кръв и Чест", Български национален съюз "Расате", отделни структури на "Българска Национално-радикална Партия", фен-сдружение "Офанзива". Според наблюдатели датата за учредяването - 9 ноември, е избрана, за да напомня на Кристалната нощ на Хитлер през 1938 г., когато щурмовите отряди извършват погроми над еврейски магазини и домове.

Първото събрание на новата партия бе закрито за медии, като връзките с обществеността ще се поддържат от трима души - Симеон Костадинов от БНС, Благовест Асенов и Тодор Тотев, представители на "Национална съпротива". 31-годишният Костадинов има сериозен политически стаж. До 2006 г. членува в младежката организация на "Атака", след което отива в БНС, където отговаря за пропагандата и идеологията. До миналата година участва и в ръководните органи на БНРП. Симеон Костадинов е водещ на предавания по СКАТ и "Алфа", автор е на две книги - "2011: Циганската война срещу нас" и "Генерал Христо Луков - живот и дело".

Костадинов неизменно е един от главните оратори на младежките националистически групи по време на ежегодните им прояви като Луков марш, митингите срещу гей парадите и антиромските протести.

НПБ смята, че България е еднонационална държава, която следва да бъде подчинена единствено и само на българския интерес. Партията ще се бори за забраната на Хелзинкския комитет, "Отворено общество" и подобните им сдружения, както и за закриване на етническите партии начело с ДПС. Крайнодесните настояват също и за спиране на процесите на турцизация и ислямизация, както и за "смазване на циганския терор с железен юмрук". Хората на Костадинов искат православието да бъде признато за официална религия в България, а останалите религии да се пререгистрират с изисквания за минимум 500 000 последователи.

НПБ се обявява за президентска република, силно държавно участие в икономиката (най-вече в естествените монополи) и възраждане на селското стопанство. Възраждане на българското селско стопанство чрез пакет от стимулиращи мерки също е записано в програмата от 21 точки.

Първите дейности на националистите са свързани с организирането на патрулни групи около бежанските центрове и в кварталите с малцинствено население. "Не сме въоръжени, само следим и наблюдаваме и когато има нещо, се намесваме при необходимост. Ако тази необходимост не е неотложна, се обаждаме на органите на реда", отбеляза Костадинов пред "Фокус".

Следващата неделя НПБ ще проведе протестно шествие в Перник и окупиране на пътен възел "Детелината" срещу плановете на правителството да засели имигранти на територията на общината. Официалните съобщения на новата формация завършват с призива "С високо изпъната десница - "Да живее победата".

Сведения за вливането на БНРП в новата партия обаче бяха опровергани от зам.-председателя на партията Димитър Николов. Леви и правозащитни организации вече призоваха съдът да откаже регистрация на партията.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички