Понеделник,

Сървайвър на плажа, или "Алелуя, бейби"

От: Администратор -
3140
Сървайвър на плажа, или "Алелуя, бейби"
A
A
A

Вместо да забраним леда от свинарника, да подадем заявка за патент

Лято 2015. Знамена - на няколко държави, както и две-три в по-авангардна и неопределена цветова гама. Мощна група от около петдесетина млади хора, някои от които откровено под законната възраст да им бъде сервиран алкохол. Няма значение - те са тръгнали на най-великия поход по родното Черноморие от Великото преселение на народите насам, наречен туризъм. Алкохолът често е забъркан в най-тъмните дебри на най-тъмния гаражен цех, пред който Цар Киро е "Джони Уокър". Ледът е от кочина, пардон - свинеферма с широко поле на действие. Няма значение. До полунощ талибаните на туристическия фундаментализъм ще са отвъртели главите и няма да ги е еня с какво точно се наливат. Като свърши ледът от свинарника - може и без лед. Както казват барманите - няма да хабим за вашия лед чешмяна вода я! На сутринта между 5 и 7 часа, преди да излязат първите чистачи

курортът прилича на бунище в страна от Третия свят

Под краката скърцат натрошени бутилки, смачкани кутии от бира и отпадъци с неидентифициран произход, за който по-добре да не се замисляме. Заведения завъртат първите дюнери на космични цени, наоколо лае суровината за дюнерите. Пробваш да наемеш чадър и шезлонг - цената е равна на това да купиш парцел от Луната и дори леко отгоре. Опитваш в тясната ивица между територията на концесионера и плажните капанчета със свинския лед - пет лева за хавлия. Само да я проснеш. Ако искаш да забиеш и чадър домашно производство, плащаш отделно. Край теб кръжат посетители, натоварени с багаж, все едно са изнесли покъщнината от дома на гаражна разпродажба. Носят си от дома не само чадърите и хавлиите, но и обяда. Може би имат право - то щом ледът е от свинарника, дявол знае откъде е дошла останалата част от продуктите. Впрочем, по-добре и дяволът да не знае. Както казваше любимият на поколения Булгакови читатели Воланд - есетра "втора преснота". Пък и не само есетрата. Балконингът тази година е заменен от селфи, което прави деня на персонала в хотелите една идея по-светъл, а сезона като цяло - по-безопасен.

Поне докато любителите на селфито не се опитат да го направят от движещ се джет - "Алелуя, бейби". До края на почивката всички руснаци, румънци и прочие чужденци, избрали да почиват на Българското Черноморие, ще са научили точно тези две хубави български думи - звучат равномерно на всеки 60 минути, независимо къде се намираш.
Пробваш да смениш обстановката - по пътя към съседния град те пресрещат каменни заграждения директно на шосето, водещо към плажа. Не че това може да те стресне - вече си виждал в "елитни" столични квартали стълбове за осветление, забити точно между двете платна вместо осева линия. Архитектурен авангардизъм, срещу който напоследък вече имаме имунитет. Както и срещу авангардизма на бармани, собственици на хотели и заведения по морето, концесионери и въобще цялата индустрия, позволила места като "Слънчев бряг" да станат част от емблематични реклами в духа "Син Сити".

Тенденция, която не си струва да бъде обръщана

- старини, лековити изворчета и древни вампири си има всяка уважаваща себе си държава, но няма друга, която да се похвали с толкова екстравагантна иновация като например ледогенератор в свинарник. Вместо да забраняваме, да патентоваме - иначе току-виж някой от комшиите ни измъкнал идеята, и без това напоследък ще имат нужда от по-авангардни туристически атракции с цел качване на оборота. А туристите да водим направо при източника на лед - много от тях така и няма да направят разликата с останалата част от курорта.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com