Само слаба банка се убива с вестник

Само слаба банка се убива с вестник | StandartNews.com

БНБ не е стриптийз клуб,
за да сменя често екипите

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк"

Трябва да разделим институционалната репутация от персоналните репутации в БНБ. БНБ е институция почти на възрастта на модерната българска държава. Там са концентрирани знанията и опитът по отношение на централното банкиране, което е специфично знание. Нямаме два автобуса с хора, които са подготвени за това нещо. Димитър Радев ще завари там един екип, който има нужда от по-добра репутация и от едно ново начало - така, както е с всеки нов екип. Една от задачите, които стоят пред новия гуверньор, е да подобри имиджа на Централната банка, на банковата система. И аз мисля, че той ще се справи успешно с това. Той е човек с достатъчно богат административен опит и в България, и на висока позиция в МВФ. Да направиш кариера в една световна институция е нещо като печат за качество. Там има и конкуренция, и сложни задачи за решаване - той очевидно се е справил добре.

Много добре е, че подуправителите остават същите. Разминаването на техните мандати като дължина и периоди е направено точно, за да се осъществи приемственост. Защото Централната банка не е стриптийз клуб, в който като сменим танцьорките, хората ще се почувстват освежени и ще се подобри качеството на услугата. Така е проектирано и така се прави по света, за да не се смени наведнъж целия екип. В този бизнес приемствеността е ключова. И Димитър Костов, и Калин Христов са хора, които са били на високи управленски позиции в централната банка. Това са хора със сериозен опит в централното банкиране и тук е много важно да се каже, че централното банкиране не е като търговското банкиране, то е по-специфично. В него има взаимодействия на много високи равнища - с ЕЦБ, с други институции. Всичко това са части от машината, които са работили добре и продължават да работят. Всички говорят за КТБ, но никой не казва, че Централната банка се справи с кризата през 2008 г., че успя да направи една добре работеща платежна система. Това не означава, че няма задачи за решаване. Провалът на надзора е драматичен и това е част от нещата, които трябва да се вкарат в ред.

Гуверньорът на БНБ има достатъчно правомощия, но тук има и въпроси на социална интелигентност. Правилата, по които работи Централната банка, са сравнително от скоро, но винаги може да се направят промени. Тук има комбинация от директна отговорност и една по-обща морална и етична отговорност за нещата, които се случват там.

КТБ беше една банка с неустойчив бизнес модел, с амбиции на част от акционерите и на част от клиентите й да имат много по-широки правомощия и едва ли не да управляват държавата. Но няма предумишлено убийство. Има лош бизнес модел, при който всеки, който иска да го бутне, относително лесно го бута. Става въпрос за разните прокурорски акции, медийни акции и т. н. Много хора говорят как банка се убива с вестник. Слаба банка се убива с вестник, банка с неустойчив, лош бизнес модел. Една силна банка по-трудно се убива, да не кажа, че е невъзможно. Писмата на Цветан Василев съдържат части от истината, написани по начин, който само посветените в цялата истина разбират.

Съдържат някакви полутвърдения, полузаплахи, говорят на някакъв техен език, който само те разбират - хората, които са били облагодетелствани от бизнес модела на КТБ, които после са се изпокарали. Там причинно-следствените връзки сигурно са доста сложни, някои неща само можем обосновано да предполагаме как са се случили. Но доказателства за това може да се появят, а може и да не се появят. Собствеността върху активите, които са се въртели около тази банка, ще се разпредели по някакъв начин, но това ще стане през съдебни процедури и ще отнеме доста време. Оттук нататък е важно да направим така, че да не може да се повтори този случай по този начин и в този размер.

/Пред БНТ/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай