Съдебният инспекторат разкритикува реформата на Христо Иванов

Съдебният инспекторат разкритикува реформата на Христо Иванов | StandartNews.com

С остри критики се изказа Инспекторатът на съдебната власт  относно предложената съдебна реформа от правосъдния министър Христо Иванов. Това става ясно от Становище на ИВСС, което е прието на заседание на главния инспектор и инспекторите, провело се на 12 юни, предаде БГНЕС.

Опит за дискриминация на прокурорите и следователите за сметка на съдиите, липса на компетентност относно натовареността на съдебния инспекторат, опасност от блокиране на работата на ИВСС и напълно грешни идеи за реформа са основните изводи, до които се достига след анализ на позицията на съдебните инспектори. Инспекторатът е изготвил отделно Становище за предложения за промени на Конституцията в частта за съдебната власт.

Съдебните инспектори не крият изненадата си от идеята на Министерство на правосъдието да въведе дискриминация за кандидатите за главен съдебен инспектор. Проектозаконът за съдебната власт, представен в края на май месец, предвижда за главен съдебен инспектор да има право да кандидатства магистрат, с не по-малко от 15-годишен юридически стаж, като 10 години от него трябва да е задължително съдийски. "Такова изискване създава различно третиране на еднакви по правен статут субекти. Предвиждането на привилегия на една от магистратските длъжности – съдийската или ограничаването на правата на другите две магистратски длъжности – прокурорската и тази на следователите, сочат за наличие на неравно третиране", пише в становището на ИВСС.

Макар да отчитат като положителна идеята за разширяване на правомощията на Инспектората на Висшия съдебен съвет при проверка на магистратите, в Становището се изтъква, че е налице сериозна опасност от блокиране на институцията заради увеличения обем на проверките. От ИВСС дори дават конкретен пример, който показва, че в Министерство на правосъдието не са наясно с натовареността на съдебните инспектори. Ако идеите на правосъдния министър бъдат реализирани, то в края на април всяка година 5000 магистратите ще представят декларациите си за имотно и финансово състояние. Отделно ще се очакват справки от банки за наличие на влогове, от КАТ за притежаваните автомобили, от Службите по вписвания за притежаваните имоти, от Министерство на транспорта за притежавани плавателни съдове, самолети и хеликоптери. "На всеки инспектор, чийто състав заедно с главния инспектор е 11 души, ще се падат около 500 преписки, които следва да приключат в срок от три месеца. Дори инспекторите да се занимават само с тези преписки, без да се занимават с нищо друго от останалите им задължения, вкл. и конституционни, пак не биха могли да приключат посочените преписки, нито в тримесечния период, нито дори в едногодишен период, предвид ежегодното подаване на декларации", аргументират се инспекторите. Те изрично уточняват, че за част от проверките са необходими умения и познания, които са присъщи за служители на ДАНС и на МВР, каквито обаче магистратите не притежават. В тази връзка от ИВСС очакват, ако предложенията за промени на съдебния закон все пак бъдат приети, то да се стигне и до значително увеличение на щата на инспекторите и на служителите в администрацията. Дори и това да се случи, обаче, от Инспектората към ВСС изреждат още редица неясноти в предложения от правосъдния министър проектозакон. ИВСС изрично настоява да се запише, че анонимни сигнали срещу магистрати няма да бъдат разглеждани.

Като погрешни са определени идеите на правосъдното министерство за ангажиментите, които биха имали нова категория специализирани експерти, които да подпомагат работата на ИВСС.

В заключение от Инспектората, който в момента е към ВСС, настояват за приемането на конституционна промяна, която да осигури на инспекторите пълна независимост, а в бъдеще институцията да се нарича - Инспекторат на съдебната власт.

Становището на ИВСС по повод предложенията за промени в Конституцията са близко до това, което се отнася за промяната на ЗСВ. Двата документа са подписани от главния съдебен инспектор Теодора Точкова, която бе избрана на поста от Народното събрание през април месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай