Румънците се интегрират по-добре от българите

Румънците се интегрират по-добре от българите | StandartNews.com

Дойче Веле

Свободното придвижване на българите и румънците породи истинско малко чудо на германския трудов пазар. Това съобщава професор Херберт Брюкер от Института за проучване на трудовия пазар и професионалното развитие в Нюрнберг.

Случи се истинско чудо. Откакто имат право на свободно придвижване, трудовата заетост на българите и румънците в Германия се увеличи с 14 на сто. Броят на хората, намерили работа, е по-висок от броя на пристигналите. Подобно нещо никога досега не се е случвало. В този смисъл свободното придвижване на българи и румънци е голям успех както за трудовия пазар, така и за социалната система в Германия - защото, който работи, той плаща данъци и отчисления.

Редом с описаната тенденция нарасна и броят на хората, които получават помощи за безработни и други социални надбавки - от 10 на 14%. Този процент при българите и румънците все още е по-нисък, отколкото средния за чужденците в Германия, но ние бихме се радвали, ако той спадне още.

Румънците са една от най-добре интегрираните групи чужденци в Германия, значително по-добре от хората, пристигащи от другите нови членки на ЕС, включително от испанците и италианците. Равнището на безработица сред тях е дори по-ниско от това на самите германци. Сред българите безработицата е двойно по-висока, отколкото при румънците, а процентът на получаващи някаква социална помощ е дори три пъти по-висок. Според нас обяснението е, че социалните групи, които идват от България и от Румъния, са различни.

И дума не може да става за "социален туризъм". Няма факти, които доказват и твърдението, че тези хора идват в Германия, само за да получават помощи. Често пъти става дума просто за хора, които дълго време са били без работа и не са получавали нищо, след което постепенно навлизат в системата за помощи. Това е проблемът, който обаче наблюдаваме само в няколко германски общини - Дуисбург, Дортмунд, част от Берлин. Там са съсредоточени тези групи хора, които много трудно се интегрират в трудовия пазар.

(Със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай