Порочният кръг с ромите

Порочният кръг с ромите | StandartNews.com

От векове в България съществуват дълбоки устои на етническа толерантност. През различните исторически периоди по нашите земи са съжителствали много етноси в дух на търпение, либералност и разбиране към различния. През последните години се наблюдават нови обществени нагласи, които са пагубни за етническия мир и заплашват обществения ред. В основата на противопоставянето между българи и роми стоят множество социални, икономически и образователни проблеми. Прокрадват се опасни ксенофобски тенденции, които говорят за експлозивно нарастващо напрежение. Никой не може да гарантира какво би се случило при следващи подобни провокации. Корените на противопоставянето са дълбоки и трябва да се търсят още в началото на прехода, когато се създадоха двойни стандарти и недопустимо облагодетелстване на ромите за сметка на българите. От този период започва и нескончаемият списък с проекти и опити за интеграция на ромите, всеки от които води до задънена улица. Все по-често в черните хроники като извършители на различни престъпления се посочват представители на ромския етнос. Само през първото тримесечие на тази година са извършени поне половин дузина престъпления именно от роми. Най-често това са джебчийски кражби, обири и кражби на селскостопанска продукция. Според статистически изследвания повече от 40% от затворниците у нас са роми. Това тревожно нарастване на ромската престъпност следва да ни припомни принципа за равенство пред закона. Престъпните деяния трябва да бъдат предотвратявани и наказвани, а последиците от тях преодолявани, независимо от етноса или расата на дееца.

Стига се до порочен кръг, в който, от една страна, ромите бягат от всякакви опити да бъдат интегрирани, а от друга - българското общество ги маргинализира, защото не са достатъчно интегрирани. Единственият изход се крие в решаване на най-належащите проблеми, които стоят в основата на това противопоставяне, а именно - образованието, безработицата, бедността и жилищният проблем на ромското малцинство. В много случаи вместо да се решават тези най-наболели проблеми на ромите, тази малцинствена група бива толерирана за сметка на българите чрез опрощаване на сметки за ток, живот изцяло от социални помощи и то често в незаконно построени къщи.

Проблемът с малцинствата не е "запазена марка" на България, но се изостри много през последното десетилетие и се превърна в почти неразрешим. Малцинствени групи, които живеят изолирано в гета, съществуват в повечето големи градове на развитите държави. Но не навсякъде се среща в такава степен, както у нас, силно съпротивление срещу опитите за интеграция и пълно нежелание за приспособяване към утвърдения обществен ред и култура.

Въпреки това в България не бива да се дава почва за развитие на езика на омразата, който представлява опасно оръжие срещу обществения ред и е немислим във всяко развито съвременно общество. Конфликтът между българи и роми би могъл да доведе до пагубни последици не само за етническия мир, но и до още по-тежки икономически и социални проблеми. Културната пропаст между българи и роми зее със страшна сила и всяка непремерена крачка може да стане причина за взривоопасен резултат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай