Опасният танц с езика

Опасният танц с езика | StandartNews.com

Управляващата коалиция може да стъпи накриво с новините на турски език и задължителния вот

Спорът около новините на турски език по БНТ за втори път се превръща в животрептящ проблем на държавното управление. Първия път в края на 2009 г. премиерът Бойко Борисов и Волен Сидеров си стиснаха ръцете за провеждането на национален референдум "за" и "против" информационната емисия. Последваха остри реакции от гражданското общество и парламентарната опозиция и Борисов се отказа да харчи 20 млн. лв. за допитване до народа.

Сега ГЕРБ повтаря същия танц с друга националистическа групировка - Патриотичния фронт. Този път, без да питат гражданите, управляващите се канят да свалят новините на турски език от национален ефир и да ги преместят в регионалните центрове на БНТ.

Като че ли този път обаче управляващата гарнитура твърдо е решила да започне реформите от телевизията, освен ако останалите два партньора в коалицията Реформаторският блок и АБВ не охладят техния ентусиазъм.

Ясно е, че българските турци при желание могат да се информират и по интернет, и чрез сателитните телевизии от Турция за случващото се у нас и по света. Смисълът на новинарската емисия по БНТ е сънародниците ни да получават информация за важните събития в страната от български, а не от чужди източници. Същевременно всички патриоти са загрижени за културните права на българските малцинства в Сърбия, Украйна и другаде, включително и за свещеното им право да бъдат информирани на български език. Подобен спор освен че е далеч от дневния ред на тежките ни държавни проблеми, напълно ненужно

отваря рана, разделяща българската нация

Всички фракции в 43-ия парламент официално копнеят да неутрализират влиянието на ДПС. Основният проблем обаче е, че освен войнствени декларации почти никоя от тях реално не прави нищо по въпроса. Единственият начин движението да бъде отслабено е другите партии да спечелят доверието на избирателите на ДПС. Единици са обаче политиците, които ходят да агитират в затънтените планински села, на тютюневите ниви и край оловно-цинковите рудници в Родопите. Повечето избраници в Народното събрание изобщо не са виждали и не разбират света на бай Хасан и бай Иван и нехаят за техните проблеми. Депутатите предпочитат от жълтите павета да сочат с пръст "турската заплаха" и да измислят екстравагантни забрани, които не биха могли да минат в случай, че България реши да продължи да бъде част от ЕС.
Другото универсално лекарство, което се готвят да ни сервират, е задължителното гласуване, което по думите на Цветан Цветанов би могло да се въведе по волята на депутатите още на местните избори през 2015 г. Идеята без референдум

избирателите със сопа да бъдат подкарани

към урните, както беше през тоталитарната епоха, е морално и политически съмнително по няколко причини. Първата е кой и как ще провери 6 858 304-те гласоподаватели дали са в страната в деня на вота и дали нямат уважителни причини като заболяване или спешна работа, за да не пуснат бюлетина. Втората е как ще бъдат санкционирани нарушителите. Третата е, че партиите получават по 11 лева субсидия на година за подаден глас и въвеждането на задължителното гласуване ще бъде своеобразен рекет спрямо населението с цел да изсмучат още милиончета в касичките си. Четвъртата е, че при ширещите се масово купуване на гласове и обилна неграмотност (една трета у нас са с основно или без образование) резултатите от гласуването могат да се окажат шокиращи за инициаторите и изненадващо добри за ДПС.

Тревожно е, че напоследък няколко болезнени теми се натрупват и се използват едновременно като инструмент за антитурска пропаганда. Освен новините на турски и задължителното гласуване тук попада и планираното дострояване на оградата по границата, което не би трябвало да се разглежда като враждебно действие срещу южната ни съседка. Липсата на гранични съоръжения през последните години предизвика няколко тежки епидемии сред домашните животни - на шап, шарка и "син език", които доведоха да масово избиване на стадата и огромни загуби за българските животновъди. Също така нараства рискът от огромен поток от бежанци от разгръщащите се войни в Сирия и Ирак и очертаващата се невъзможност на Турция, която вече подслони над 1 млн. бежанци, да удържа наплива занапред.

Българските турци са лоялни към страната граждани и досега не са дали поводи за подозрения нито за сепаратизъм, нито за краен ислямизъм. Напротив, с цялото си поведение те са важен елемент от защитата на националната сигурност срещу подобни стратегически заплахи. България може да служи за светъл пример, включително и на наплашената от джихадисти Западна Европа, със своя етнорелигиозен модел на мирно и толерантно съжителство. Важно е новите управляващи хубаво да претеглят намеренията си за недомислени промени, които единствено биха могли да насъскат едни срещу други гражданите от различните етноси и вери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай