Омразата продава

Сбърканият национализъм продължава да се харчи добре у нас

Омразата продава | StandartNews.com

Двeминутката на омразата избухва всеки път, когато някъде има трагедия за политическо паразитиране. Случи се с неоправдания линч на Миролюба Бенатова заради Катуница. Случи се с погрома на "Атака" пред джамията. Случва се и сега след ужасното нападение срещу 20-годишната Виктория. ВМРО призовават за въоръжена саморазправа с пришълците, а "Атака" се опитва да изкупи политическата си сделка, връщайки се към мрачното си ядро на ксенофобска партия и заплашва с гражданска война. Прокуратурата се задейства заради зам.-лидера на ВМРО Ангел Джамбазки, за когото светът се дели на патриоти и соросоиди, и целият му проект според агитационния клип преди изборите се основава на псувня. Излиза, казва да ви е.. майката и толкоз - намерете го в youtube. Но това дали ще го глобят, затворят или порицаят е без значение. От значение е друго. И то е, че този сбъркан национализъм продължава да се харчи, харесва, да носи по процентче или даже да крепи правителство. Омразата продава, и то добре. Политическите дебати, платформи и проекти са безсмислени. Всичко е емоционално. Мислете за власт и опозиция в чувства. Партия на носталгията, партия на месията, партия на етноса, партия на омразата, партия на интелектуалната надменност - сигурно имат пет-шест базови емоции и върху тези пет-шест емоции по оруеловски е кацнал политически елит. Не й стига ужасът и раните на Виктория, а сега ще бъде политически употребена с онази характерна първосигналност, с която протича почти всяка националистическа реакция. Ако с бежанците има проблем, виновна е държавата и само тя: неминуемо е да се криминализират, ако бъдат оставени на ръба на мизерията. По същия начин, по който се криминализират самите българи, които се колят с брадви по селата за двайсетолевка. Тук дори не говорим за онзи спасителен и красив дух, често цитиран за спасяването на евреите. А за елементарна рационалност - бежанците са оставени най-вече на грижите на доброволците, които би трябвало да са допълнителна, а не основна помощ. Аргументите обаче рядко са важни, когато трябва да се яхнат първични страхове.

Стратегия, добре разбирана от основния насъсквач срещу малцинствата - телевизия "Алфа". Там правят прогноза на времето, в която България е на три морета. Гледайте тази прогноза. Почва се с температурата в Киев и Тирана. След епична разходка из цяла Източна Европа се стига до вътрешността на империята - София, Велико Търново, Пловдив. Има една дама - Магдалена Ташева. Призовава за кажи-речи смърт във всяко предаване. Ето малко от синонимите й за сирийски бежанци - "изчадия", "сган", "масови убийци", "канибали", "диваци", "джихадисти". И това е, когато е в добро настроение.
И тук се стига до най-жалкото. Агитката на Джамбазки и други джамбази - продават ви. Търгуват ви. Осребряват ви и ви шитват на черния политпазар. Благодарение на вас плащат скъпарски вечери в Брюксел. Или просто вземат стотици хилядарки от партийни субсидии. Вие сте окей, сравнително окей. Потребността от агресия e психологически обяснима, всеки я има. Това, че някой става милионер на ваш гръб обаче, трябва да ви притеснява. Проверете банковата сметка на вашите лидери. Ще сте неприятно изненадани. Ще видите, че симпатичната мъченическа аура на последните борци на българския дух е някак неприлично заместена от доста добри суми. Всичките припечелени там - в двеминутката на омразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай