Нямаше стресирани ученици на матурите

Нямаше стресирани ученици на матурите | StandartNews.com

Засилените мерки за сигурност при провеждането на матурите предизвикаха широк обществен отзвук. "Стандарт" потърси различни мнения за преминалите изпити на зрелостниците.

Нямаше стресирани ученици

Ася Чилингирян,
директор на III природо-математическа гимназия "Академик Методий Попов", Варна

Всичко по време на матурите беше абсолютно спокойно. Мога да говоря за организацията на матурите в регион Варна. За първа година имаше много добра предварителна подготовка във връзка с осигуряване на допълнителна максимална сигурност. Проведе се предварителна кампания с разясняване на новите мерки, но акцентът беше поставен върху това зрелостниците да бъдат поставени в спокойна обстановка, без да бъдат стресирани, независимо от факта, че имаше допълнителни мерки за сигурност. Бяхме домакин на втория задължителен изпит по биология и здравно образование. Не мисля, че имаше зрелостници, които бяха стресирани. Спокойна обстановка, регулярна каквато е била през предходните години. Не ми се струва, че е имало някакво допълнително напрежение.

Учителският събор в "Арена Армеец" като инициатива и като идея е добра, като освен МОН своята роля имат и съответните учителски синдикални организации. Когато много хора се съберат на едно място заедно, споделяйки общи идеи за бъдещето на образованието и на нацията ни, по-ясно и по-отчетливо ще се чуе гласът на българските учители.

Никой не се осмели да преписва

Илияна Славова,
директор на Природо-математическа гимназия "Иван Вазов", Димитровград

Мерките за сигурност, които се предприеха тази година, ние ги прилагахме и досега в нашата гимназия. Затова и нямаше нищо необичайно за нас. Нормално преминаха и двете матури, както и външното оценяване в 7-ми клас. И камери е имало досега в нашето училище, и черни химикали сме раздавали. В предишни години сме запечатвали училището, дори и с полиция сме го правили. Нямаше доказани опити за преписване от страна на нашите възпитаници.

Що се отнася до учителския събор в зала "Арена Армеец" през юни, който подготвят от МОН, това е нещо много хубаво. Хубаво е, че ще се срещнат сродни души на едно място.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай