Крисия като хапче за рейтинг

Крисия като хапче за рейтинг | StandartNews.com

Прекаленото внимание може да задуши всеки талант

Винаги съм бил против, когато децата биват карани бързо да излязат от детството си и когато родителите понякога на техен гръб си избиват неосъществените мечти и комплекси. В случаите, когато едно дете бива насилвано да прави нещо, което или не умее, или не иска, това е голям проблем, който след това се отразява на бъдещето му.

Но случаят с малката Крисия е различен. Говорим за надарените деца, които са различни от обикновените не защото има нещо странно или особено в тях. А защото големият талант изисква много голяма подкрепа, изисква насочване и внимание. Затова аз мисля, че е логично талантът на Крисия да бъде подкрепян и развиван. Трудно ми е да кажа отстрани кое би било нормално като поведение към нея, защото това е много индивидуално. Всички сме били свидетели на случаи, когато талантливи в детството си хора след това биват обхванати например от зависимости. Онова, което искам да кажа, е, че вниманието трябва да бъде умерено и дозирано, защото иначе талантът не може да се развива.

Въпросът дали политиците предозираха вниманието си към Крисия вероятно трябва да бъде отправен към самата нея. Тук вече е и ролята на родителите. В много страни по света родители, които отглеждат талантливи деца, минават през специално обучение за това как да работят и как да се грижат за тях, защото на такова нещо никой не е научен. Трудно ми е да кажа до какво ниво тя може да поеме внимание, без да се предозира.

От друга страна, ако политиците й обръщат такова внимание, те не го правят заради нея, а заради себе си. И би било добре да си помислят до каква степен се нуждаят от това, едно дете да им вдига рейтинга.

Приятен факт е, че обикновено по такива срещи биват канени и тримата - Крисия, Хасан и Ибрахим. Това внимание към нея и двете деца от турски произход показва, че се възвръща позагубилата се толерантност - това, че деца от различни етноси могат да съжителстват по такъв начин. Това наистина трябва да бъде показвано и афиширано.

Но край тези малки таланти трябва да има специалисти, които да ги наблюдават, защото грижата за тях се изразява и в това - те да бъдат консултирани, да консултират и родителите им. Така че детето да не чувства дефицит на детство, но едновременно с това да развива таланта си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай