Корнелия върна на БСП апетита за власт

Корнелия върна на БСП апетита за власт | StandartNews.com

България се намира в нова политическа ситуация. Предсрочните избори са на хоризонта. Вече никой в политическите централи не ги поставя под съмнение. Единственият въпрос е кога.

Сигналната лампа за това запали Корнелия Нинова с избирането си за лидер на БСП. Още в мига, в който застана на трибуната на 49-ти конгрес на столетната партия, Нинова посочи новия курс: "Повече никакви договорки с Борисов, БСП се превръща в твърда, ясна категорична опозиции, сваляме кабинета и отиваме на предсрочни избори след президентските".
Това е лайтмотивът, който от два дни слушаме по всички медийни канали. И вече никой от политическите лидери и анализатори не казва: "Не, това е невъзможно", а всички се питат: "Кога?"

Дори премиерът не скрива притеснението си и предупреждава, че три месеца преди президентски избори не може да се назначава служебно правителство, че едни предсрочни избори сега биха довели до хаос в държавата. Борисов е прав. Въпросът е - ще удържи ли центробежните сили в управленската коалицията до президентските избори, а след тях - новият държавен глава ще назначава служебното правителство.

Изненадващото решение на АБВ за напускане на кабинета "Борисов" и изтегляне на всички кадри на партията от властта изправя държавата пред правителствена криза. "Решението на АБВ би могло да повлияе на управляващото мнозинство", признава и Цветан Цветанов. Оттук нататък ситуацията в страната ще се развие мълниеносно.
В същото време избраната в неделя за лидер на БСП Корнелия Нинова ще трябва да се надбягва с времето. Енергията за промяна, която за първи път победи апарата в БСП, я изтласка на върха на партията с голямата цел - да я върне във властта. За първи път в 125-годишната история на БСП столетницата се оглавява от жена. Но това вече е най-малкото.
По-важното е, че за първи път смяната на върха става отдолу, против волята на действащия лидер.
Нинова спечели на чужд терен, тя преобърна един конгрес, подготвен от Миков, който трябваше "на всяка цена да остане на поста си".

Тя спечели, защото каза на делегатите - аз ще ви заведа до властта, докато Миков им обещаваше да укрепнат като опозиция.
Михаил Миков пое БСП преди две години и за това време не показа какво иска да прави с тази партия. Стоеше в разкрачено положение почти като Радан Кънев - хем в опозиция, ама нито в един момент не скочи срещу Борисов. След Миков вървеше мълвата, че се договорил с Борисов да управляват заедно след следващи парламентарни избори. И той се стремеше да дотътри БСП до тази договорка. С Миков в следващия парламент БСП щеше да има не повече от 25-30 депутати, които Борисов може би щеше да уреди във властта.

С Корнелия БСП има шансове да удвои числеността на парламентарната си група. И тогава - едно е да седнеш на масата за преговори с 30 депутати, друго е, ако имаш зад гърба си 60 и да диктуваш условия! За това обаче партията трябва да се изправи на бойна нога като "ударна" опозиция с категорични и аргументирани действия. Опозиция, без задкулисни договорки и последващи отстъпления. Защото, както в спорта, така и в политиката, трябва да имаш ясен опонент - трябва да покажеш врага на армията, която е след теб, и да го атакуваш. Сега Корнелия посочи на своите - врагът е Борисов! А за Миков врагът беше неолибералният модел. Опърничавата червена дама дори заяви, че няма да отиде на тържеството на Станишев, ако и Борисов бъде там. И наистина, появи се на сбирката, след като стана ясно, че премиерът си е отишъл. Това не е от липса на такт, дипломатичност или предвзетост. Тя дава знак!

На Корнелия й предстои не само да съживи партията си, но и да я превърне в стегната политическа сила, да изгради отново работещи структури, и най-важното - да я сдобри. В това отношения тя трябва да се състезава не с Борисов - а с Цветан Цветанов, който в момента е най-добрият партиен строител у нас.

Как ще го направи? Който познава Корнелия, знае, че тя има две "зверски" качества - силна амбиция и неизчерпаем работохолизъм. Като прибавим към тях целеустременост, силно женско излъчване, идейна и професионална подготовка - почти се доближаваме до действения образ. Корнелия е харесвана от изключително широка палитра в партията - от старите, отритнати от всички след 1989-а партийни кадри, през средния ешелон на апарата, до младите "лъвчета", които застанаха до нея, и на които им предстои да партнират на нейната "зверска" енергия.

Тя ще впрегне тази енергия в изграждане на мостове - към всички крила, перца и кръгове в партията. Към бизнеса, към интелектуалците, към майките, към пенсионерите. Тя може с еднаква лекота да владее парламентарната трибуна и да ниже тютюн, да бере домати и да държи пламенни слова, да гази калта на наводнената Мизия, да вади пострадали хора от бедствени ситуации и да спори по философски теми.

Съставянето на екипа й и консолидацията на партията са първите две най-важни неща, които тя трябва да свърши. Ще трябва да обиколи поне три пъти страната, няма да спи с дни и нощи - но такава е играта. Същото го направи преди години Иван Костов, когато от СДС изгради стройна партия, същото го стори и Цветан Цветанов с ГЕРБ.
Времето изстреля Корнелия Нинова на върха на събитията в България.
Сега е важно как ще танцува на този връх. С Борисов. С Първанов. С Доган.

/Със съкращения/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай