Корнелия спира войните в БСП

Корнелия спира войните в БСП  | StandartNews.com

Противоборствата на лобитата вътре са слабост навън. Ще събирам и обединявам другари с различни мнения, без да ги противопоставям, за да се възползвам от това.

Седмица и дни преди заседанието на 49-ия конгрес на БСП Корнелия Нинова влезе в битката за върха на "Позитано" 20 с нейния маниер - без преструвки и търсене на конформистки съюзи. А челно и с ясно послание - "Промяна за БСП. Промяна за България". И когато преди ден представи платформата си за бъдещето на левицата, за всички стана ясно, че това не е просто предконгресна програма, а план за изваждане на БСП от мъртвата хватка на хартиените, казионни доклади.

"Изразявам дълбоко уважение към онова поколение в БСП, което изгради съвременна България и понесе най-тежките удари на прехода", декларира червеното острие. И веднага отсича: "Стъпвайки на техния опит и с тяхна помощ ще съсредоточа усилия за подготовка на младо попълнение политици от професионално, административно и управленски грамотни патриоти в БСП".

Нинова не говори апаратния език на централата. Но прави послания точно в десетката - както от парламентарната трибуна, така и на полето с тютюнопроизводителите: "Необходимо е да преместим тежестта на партията върху местните структури, а не на върха".

Социалистката заявява острата необходимост от "ежедневна пряка връзка между ръководството и организациите по места като равноправни". И се противопоставя в схемата от позицията на силата да се "зачита" мнението на редовите червени при вземане на решения за подреждане на листи и кандидатури. "Ще предложа различно разпределение на средствата от субсидията, което да им даде възможност за нормален организационен и политически живот", заявява Нинова.

В платформата за бъдещето на БСП социалистката предлага и изнесени заседания на Изпълнителното бюро на "Позитано" 20: "Един път в месеца Изпълнителното бюро да заседава изнесено по областите, където да обсъжда и местните проблеми с общинските организации. Бих предложила по-малко на брой, стегнато и работещо Изпълнително бюро с представителство от регионите, хора, които са партийни строители, кметове и по-малко народни представители".

"Съветите и комисиите към Националния съвет в момента са формални и неработещи структури. Ще променя това!", отсича Нинова. И предлага експертните съвети на БСП да са отворени не само за членове на Националния съвет, а и за специалисти: "Например - Съвет на кметове и общински съветници; Съвет на интелектуалците, хората на наука и културни дейци; Съвет на земделци и кооператори и т.н. Главната им цел ще бъде правене на политики и предложения до парламентарната група за законодателни инициативи".

"Нова БСП = Нова държава" - казва в кратце претендентът за председател на социалистите. "Нашите проблеми са и на лявото, и в Европа, и в света. Ако обединим усилията си в отпор на десния модел на управление, ще бъдем по-силни", убедена е Нинова. И още: "Ако обединим усилията си в отпор на десния модел на управление, ще бъдем по-силни. Един от добрите примери за това е Младежката гаранция, отвоювана от европейските социалисти и приложена у нас".

Категорична е, че БСП се нуждае от съюзници в целта си да променя България: "Край на подчиненото положение на един или друг партньор в безпринципни коалиции. Равнопоставеност и взаимно уважение - да, но подчинение - не!".
"Ще предложа ясна, разбираема, автентична, съвременна лява алтернатива, ориентирана към новото поколение на България", пише още в програмата на Корнелия Нинова.

В края на представянето на платформата си обаче сърцатата социалистка излезе встрани от програмните точки. И позволи на емоцията да вземе връх: "Искам да постигнем такава силна и енергична БСП, която да направи България независима, развита икономически, социална държава на образовани и здрави българи, които живеят в сигурна и некорумпирана среда. Мечта ли е това? Възможна мечта!". 

Затова и първите коментари от ключови социалисти след представянето на платформата й бяха, че Нинова не влиза в партийна битка за председател. А прави заявка за лидер на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай