Вторник,

Кабинет на протеста със западно лице

От: Администратор -
1250
Кабинет на протеста  със западно лице
A
A
A

Близнашки може да стане фактор в левицата, ако се справи като премиер

Съставът на служебното правителство не е неочакван. Произхожда от експертни и технократски среди. Част от министрите произлизат от политическия лагер, олицетворяван от президента Росен Плевнелиев. Общо взето, стъпва на приемственост спрямо протеста и гражданската мобилизация.

Като цяло кабинетът има експертен профил с едно малко и с едно голямо допълнение. Едното е външният министър Даниел Митов, който има зад гърба си и политическа кариера. Постът на дипломат номер 1 винаги се разглежда с внимание, тъй като задава векторите на международната политика. В последните управления външните министри имат сходен евроатлантически профил - подобен беше и Николай Младенов, и Кристиан Вигенин.

Голямото допълнение е самият Георги Близнашки. Премиерът има експертна биография, в същото време с неговото назначаване се дава политическо послание. Самият факт, че министър-председателят е политик, е свидетелство за

нараснали амбиции и увереност на президента

Плевнелиев. Помним, че при съставянето на предишния служебен кабинет държавният глава изпитваше трудности и каза: "Отстреляха ми кандидатите". Тогавашният премиер Марин Райков беше дипломат от кариерата, човек с технократска насоченост.

В биографията на професора по конституционно право има и много сериозен ляв момент, с който президентът на практика казва следното: "Търся консенсусна фигура, която да покаже, че състезанието вече не е ляво - дясно, а разделението е пред и зад кулисите. От едната страна е върховенството на закона и гражданската енергия и срещу нея е "тъмната страна".

Президентът демонстрира последователност, тъй като проф. Близнашки беше от хората, които най-радушно се свързаха с идеята за референдум за реформа на изборното законодателство. Дано този дебат сега не се отвори, тъй като не го намирам за продуктивен и носещ позитиви.

Фразата на Плевнелиев: "Да върнем доверието на гражданите и евроатлантическите партньори" показва в най-синтезиран вид къде се разполага правителството. То ще черпи енергия то гражданската мобилизация и ще води прозападна политика.

Президентът очерта доста амбициозна програма, която малко надхвърля реалните възможности на един служебен кабинет с ограничени правомощия и времеви хоризонт.

Планът обаче отговоря на обществените очаквания

след като събитията в последните месеци звучат доста тягостно - политическа нестабилност, знаци за финансова нестабилност и природни катаклизми. Всичко това създава усещане за хаос и за дупка.

Президентът набира увереност и амбиция, ползвайки инерцията от последните месеци, в които отбеляза имиджови успехи. Интересно е дали сега ще се проявят признаци за стремеж на Плевнелиев към втори президентски мандат или друго продължение на политическата кариера.

Самият Георги Близнашки също придобива нова роля и ако горе-долу си изпълни задълженията успешно, утре може да се окаже много важен фактор в лявото пространство. По-точно във вакантния сектор - от БСП на запад, модерното градско, интелектуално, либерално ляво, доколкото го има.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички