Кабинет на протеста със западно лице

Кабинет на протеста  със западно лице | StandartNews.com

Близнашки може да стане фактор в левицата, ако се справи като премиер

Съставът на служебното правителство не е неочакван. Произхожда от експертни и технократски среди. Част от министрите произлизат от политическия лагер, олицетворяван от президента Росен Плевнелиев. Общо взето, стъпва на приемственост спрямо протеста и гражданската мобилизация.

Като цяло кабинетът има експертен профил с едно малко и с едно голямо допълнение. Едното е външният министър Даниел Митов, който има зад гърба си и политическа кариера. Постът на дипломат номер 1 винаги се разглежда с внимание, тъй като задава векторите на международната политика. В последните управления външните министри имат сходен евроатлантически профил - подобен беше и Николай Младенов, и Кристиан Вигенин.

Голямото допълнение е самият Георги Близнашки. Премиерът има експертна биография, в същото време с неговото назначаване се дава политическо послание. Самият факт, че министър-председателят е политик, е свидетелство за

нараснали амбиции и увереност на президента

Плевнелиев. Помним, че при съставянето на предишния служебен кабинет държавният глава изпитваше трудности и каза: "Отстреляха ми кандидатите". Тогавашният премиер Марин Райков беше дипломат от кариерата, човек с технократска насоченост.

В биографията на професора по конституционно право има и много сериозен ляв момент, с който президентът на практика казва следното: "Търся консенсусна фигура, която да покаже, че състезанието вече не е ляво - дясно, а разделението е пред и зад кулисите. От едната страна е върховенството на закона и гражданската енергия и срещу нея е "тъмната страна".

Президентът демонстрира последователност, тъй като проф. Близнашки беше от хората, които най-радушно се свързаха с идеята за референдум за реформа на изборното законодателство. Дано този дебат сега не се отвори, тъй като не го намирам за продуктивен и носещ позитиви.

Фразата на Плевнелиев: "Да върнем доверието на гражданите и евроатлантическите партньори" показва в най-синтезиран вид къде се разполага правителството. То ще черпи енергия то гражданската мобилизация и ще води прозападна политика.

Президентът очерта доста амбициозна програма, която малко надхвърля реалните възможности на един служебен кабинет с ограничени правомощия и времеви хоризонт.

Планът обаче отговоря на обществените очаквания

след като събитията в последните месеци звучат доста тягостно - политическа нестабилност, знаци за финансова нестабилност и природни катаклизми. Всичко това създава усещане за хаос и за дупка.

Президентът набира увереност и амбиция, ползвайки инерцията от последните месеци, в които отбеляза имиджови успехи. Интересно е дали сега ще се проявят признаци за стремеж на Плевнелиев към втори президентски мандат или друго продължение на политическата кариера.

Самият Георги Близнашки също придобива нова роля и ако горе-долу си изпълни задълженията успешно, утре може да се окаже много важен фактор в лявото пространство. По-точно във вакантния сектор - от БСП на запад, модерното градско, интелектуално, либерално ляво, доколкото го има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай