Гета с часовников механизъм

Гета с часовников механизъм | StandartNews.com

Държавата не бива да изоставя циганските махали в ръцете на съмнителни секти

Мащабна операция на прокуратурата и ДАНС блокира ромските махали в няколко града - Пазарджик, Столипиново, Асеновград и Харманли. На този етап е ясно, че спецслужбите са арестували няколко имами и хора от тяхното обкръжение. Фокусът на акцията се прикова върху 39-годишния проповедник Ахмед Муса от джамията "Абу Бекир" в циганския квартал на Пазарджик. През 2004 г. той получи 3-годишна условна присъда заради участието си в групировката "Халифат" с център Кьолн и разпалване на омраза на религиозна основа. Тази година Муса бе осъден на една година затвор от Пазарджишкия окръжен съд за членство в създадената със саудитски пари салафитска групировка "Ал Уакф Ал Ислами", която според прокуратурата се е ръководила от имама на Сърница Саид Мутлу.

Още по време на процеса редица експерти предупредиха, че проповедническата мрежа в ромските квартали в Южна България е различна от "Ал Уакф", в която участват български мюсюлмани, завършили Ислямския университет в Медина в саудитското кралство.

В същото време Муса е учил две години богословие и арабска филология в Кайро, а връзката му с радикалните ислямисти преди десет години става през турската диаспора в Германия около сектата "Халифат" на Метин Каплан. За разлика от родопските села, в циганските махали, където ДАНС нахлу, се проповядва на турски, и то от гастролиращи чуждестранни проповедници, някои от които идват от арабския свят.

Прави впечатление, че зачатъци на екстремизъм у нас не могат да се открият при българските турци и помаци, а рисковете идват от гетата. Преди да прегърне исляма, Ахмед Муса е бил протестантски проповедник, а пазарджишкият квартал "Изток" от години

е арена на битка за ромските души

между няколко мюсюлмански течения и протестантски църкви. В циганските махали държавата отдавна е абдикирала и напомня за присъствието си единствено чрез акции с тежко въоръжени командоси и бронирани камионетки. За съжаление в гетата цари безработица, мизерия, мръсотия, организирана и битова престъпност. В тези разлагащи се социални общности религията става не само единственият отдушник, но и начин за избягване на пълната човешка деградация. Затова и циганите в Пазарджик посочват, че откакто са прегърнали вярата, са спрели кражбите, пиянствата, убийствата и отвличанията на момичета за женитба, а много от престъпниците са се преобразили. Тази трансформация се наблюдава и при мюсюлманските, и при протестантските общности сред ромите. Именно в техните махали тече и остро религиозно противопоставяне, което остава скрито за публиката поради изолацията им. Вкарването на кривналите ходжи в правия път обаче не може да бъде само задача на ДАНС и прокуратурата и не може да става единствено с насилие. В по-широк смисъл това трябва да бъде задача на местните власти и на гражданските сдружения, които трябва преодолеят тежките социални, икономически и културни пропасти, изолиращи ромите в гетата. Изключително важна е и възпитателната роля на Главното мюфтийство, което с авторитета и организационните си умения трябва да приобщи обратно тези приели уахабизма мюсюлмани към традиционния ханефитски канон. Напоследък

Западна Европа пропищя от домашно отгледаните си терористи

поели по пътя на джихада. Според различни данни над 15 000 бойци от 80 държави се сражават на страната на Ислямска държава в Сирия и Ирак. Добрата новина е, че засега обаче няма неопровержими сведения за български муджахидини. Лошата е, че вълната на радикализация засяга главно младежи с буйни глави, които невинаги могат да бъдат контролирани от своите общности. Миналия месец три американски момичета от Денвър на по 16 години бяха хванати във Франкфурт преди съвсем сериозно да се включат в джихада в Сирия. Засега България остава остров на спокойствие, въпреки че несъмнено територията на страната се използва за прехвърляне на бойци и джипове втора употреба. Паяжината на радикалните проповедници в циганските махали трябва да бъде унищожена, но в същото време органите на реда трябва да действат деликатно и да не дават поводи за обвинения в расизъм и разпалване на омраза по етнорелигиозен принцип.
Защото запали ли се фитила, барут винаги ще се намери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай