Дългът няма да разклати кабинета

Дългът няма да разклати кабинета | StandartNews.com

Патриотите и АБВ изиграха театър, за да спечелят дивиденти

Димитър Ганев, "Галъп интернешънъл"

Не мисля, че има някаква опасност за стабилността на кабинета заради дебатите около заема. Просто става въпрос за поредното покачване на напрежението между партньорите в управлението. Но това е нещо, което се случи вече няколко пъти от 5 октомври м.г. насам. И на такъв тип напрежение ще бъдем свидетели и занапред, което е всъщност нещо съвсем нормално при подобна сложна управленска конфигурация. При всяка подобна непопулярна тема, която ще се появява в дневния ред на държавата и обществото, по-малките коалиционни партньори, и то най-вече тези като Патриотичния фронт, които нямат пряко участие в изпълнителната власт, ще се опитват да се дистанцират от изпълнителната власт, за да не понесат по-сериозни имиджови загуби. Но от друга страна, гласувайки в крайна сметка за новия заем, какъвто е конкретният случай, ще получат и определени дивиденти. В смисъл, че ще могат да искат някакви конкретни властови позиции срещу подкрепата си за кабинета. Така че правителството няма да има коалиционен проблем.

Истинската причина за появилото се напрежение е съвсем друга. Просто кабинетът не успя да направи правилен пиар. Сумата от 16 милиарда наистина звучи страшно. Но не бе обяснено, че от тях 12 милиарда всъщност отиват за погасяване на старите дългове. Реално остава нов дълг от 4 милиарда, с които да се покрие дефицитът през следващите три години, който е заложен в бюджета. Но обществото остана с впечатление, че става дума за нов огромен дълг. Това се използва от опозицията, което бе некоректно, защото те също добре знаят за какво става дума. И това явно повлия на ПФ и АБВ да се дистанцират леко от кабинета.

Истинската критика, която може да бъде отправена към правителството, е, че това на практика означава отказа от реформи, които да намалят дефицита. Но след като си "вързал" бюджета, просто няма стимул да се правят такива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай