Бокова е фаворит за шеф на ООН

Бокова е фаворит за шеф на ООН | StandartNews.com

Шансовете на Кевин Руд да получи най-високата длъжност в ООН са силно намалени, след като експерти заявиха, че има по-силен кандидат, който отговаря точно на всички изисквания.

Българката Ирина Бокова, ръководителка на най-голямата агенция на ООН - ЮНЕСКО, обяви кандидатурата си за поста на генерален секретар по-рано тази година. Специалисти по международни отношения и братът на Кевин Руд - Грег, заявиха в петък, че кандидатурата на Бокова се възприема от мнозина като най-силната до момента. Грег Руд сподели пред радио 3AW, че той лично не вярва, че брат му има шанс да оглави ООН, когато на 31 декември 2016 г. сегашният генерален секретар Бан Ки Мун се оттегли. "И това няма нищо общо със способностите на Кевин. Това просто е начинът, по който ООН функционира", заяви той. "ООН е основана през 1945 г. и оттогава е имало 8 генерални секретари, нито един от тях не е бил жена и нито един от тях не е бил от Източноевропейската група. Общоприетото мнение е, че сега е неин ред."

Експертите смятат, че Бокова е изключително силен кандидат, който отговаря на изискването на ООН за перфектно владеене на френски език.

Независимият изследовател Питър Надин заяви, че Бокова има още едно предимство пред Руд поради опита й начело на организация от системата на ООН. Д-р Надин смята, че Бокова е кандидатът, който би получил подкрепата на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН - Русия и САЩ. Според д-р Надин, фактът, че до момента жена не е била генерален секретар на ООН, би бил в полза на бившата министър-председателка на Нова Зеландия Хелън Кларк пред г-н Руд, ако Кларк реши да се кандидатира.

Ръсел Трод, председател на Дружеството на ООН в Австралия и професор по международни отношения в Университета Грифит (Griffith University), смята, че Руд е "изключително квалифициран като бивш министър-председател... с всепризнат богат опит в международните отношения и външната политика. Но за тази длъжност не е задължително да имаш опит или компетентност", заявява бившият сенатор либерал. "По-важно е да си умел в преговорите и да се оправяш със сложната политика в ООН. В крайна сметка, кой ще бъде генерален секретар се решава от петте постоянни членове на Съвета за сигурност."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай