Сряда,

Балкански неволи в Германия

От: Администратор -
3931
Балкански неволи в Германия
A
A
A

Всеки втори мигрант от Източна Европа работи в Германия срещу много ниско заплащане, сочи статистиката на Агенцията по труда. Лявата партия изтъква, че това е свидетелство за системна експлоатация. Представителката на Лявата партия Сабине Цимерман отбелязва, че дискриминацията, упражнявана от работодателите спрямо работниците от Източна Европа, съвсем не е рядко явление - една трета от имигрантите получават минимално заплащане, както става ясно от данните на германския Синдикален съюз. "Тези хора систематично биват ощетявани", заявява Цимерман.

 

Според лявата депутатка водената напоследък дискусия за т.нар. миграция по бедност е неуместна - страхът от масови злоупотреби със социалните услуги не е оправдан. Дебатът трябва да се води по-скоро в друга посока, особено пък след оповестяването на резултатите от референдума в Швейцария, съгласно които в страната би трябвало да се въведат квоти за притока на чужденци. "В Швейцария не е въведена минимална работна заплата, няма и гарантирани тарифни ставки. Това са проблемите, за които би трябвало да търсим решение и в Германия, а не дали имигрантите се възползват от социалната система."

 

Има още един важен въпрос, изтъква Сабине Цимерман: много от високо образованите имигранти не получават в Германия съответстващи на квалификацията им и добре платени работни места. Налага им се да карат такси, вместо да работят като лекари например. Проблемът е свързан с признаването на дипломите на тези хора, по отношение на което цари голяма непрозрачност. "Има национален закон за признаването на дипломите, но всяка федерална провинция има и свои специални закони, така че да се проникне в този правен лабиринт е много трудно", казва Цимерман.

 

Шестнайсетте федерални провинции, например, имат правото самостоятелно да решават дали и как да признаят свидетелствата за квалификация на учители, възпитатели и инженери. Това създава проблеми, потвърждават и от Съвета на германските фондации за интеграция и миграция. Тъй като при определени професии - например учителската - признаването на чуждестранните дипломи не е уредено по единен начин.

 

Председателката на Съвета на германските фондации за интеграция и миграция Кристине Лангенфелд посочва, че ако един учител се премести да живее от провинция Бавария в провинция Хесен например, той не е сигурен дали ще може да продължи да работи по специалността си. "Това се отнася и за инженерите, но за щастие вече не засяга възпитателите - там бе постигнат голям напредък", посочва Лангенфелд. Обяснението - федералните провинции са се договорили за единни правила, които са записани и в съответното законодателство, но това съвсем не обхваща всички професионални сфери.

 

Федералните провинции планират и други подобрения - като въвеждането на единни правила в професиите, свързани със здравеопазването. Засега обаче регламентите са все още доста разнородни - в пет от 16-те провинции дори изобщо няма закон, който да гарантира на пришълците, че могат да претендират за признаване на техните дипломи. "Работим по въпроса", казват провинциалните власти.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com