Ремонтират парковете в София. Вижте как

Говори кметът Терзиев

Ремонтират парковете в София. Вижте как | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Общината ще предприеме мерки за решаването на проблема с осветлението на територията на четири софийски парка. Първите градини, които ще бъдат във фокус за подмяна и обновяване на осветлението, са Южен парк, Западен парк, парк „Заимов“ и парк „Хиподрума“. Това съобщиха от Столичната община.

Кметът на София Васил Терзиев написа във Фейсбук, че ефективното поддържане на осветлението е възпрепятствано от усложненото разпределение на дейността между много звена: Столичната община, районните администрации, “Улично осветление" АД. Кметът обясни, че са установили, че има и места, за които не е ясно чия точно е отговорността да следи за изправността на осветителите.

След обновяването на осветлението на тези четири парка, предстои преглед и обследване и на останалите, каза още Терзиев. Столичната община се ангажира да предприеме всички необходими стъпки, за да изгради модерно осветление, за да може парковете да се използват пълноценно и безопасно от софиянци, добави столичният кмет.

От общината посочват, че в зоната между хотел „Хилтън“, метростанция „Европейски съюз“, басейн „Спартак“, бул. „Арсеналски“ и бул. „Петко Каравелов“ осветлението е във видимо лошо състояние. По този повод се предвижда възлагане на цялостно проектиране на парковото осветление. Също така в зоната, която обхваща площта, разположена между бул. „Арсеналски“, ул. „Бяла черква“, бул. „Петко Ю. Тодоров“, ул. „Хенрих Ибсен“, ул. „Козяк“ и част от жилищната част на „Горни Лозенец“, се предвижда ремонтиране на наличните съоръжения. В имотите, които са частна собственост, не могат да бъдат предприемани никакви инвестиционни дейности с общински средства, докато тези имоти не бъдат отчуждени, обясняват от Столична общината.

В Западен парк осветлението функционира, но има постоянни технически проблеми, като изключване на предпазители и подмяна на крушки, се посочва в информацията. От юли 2023 г. паркът е оставен без поддръжка и поради тази причина никой не се грижи за осветлението. През 2021 г. завърши ремонтът на Западния парк, който бе на стойност близо 11 млн. лева, показва справка на сайта на Столичната община.

Осветлението в парк „Заимов“ е изградено преди повече от 20 години и има сериозни проблеми, посочват от Общината. На главните алеи са монтирани стълбове с височина 10 м, а в страничните второстепенни алеи – метални стълбове с височина до 4 м. Високите стълбове са силно корозирали в основата си, поради което са в критично състояние. Освен това захранването на осветлението е с въздушна кабелна мрежа, което не съответства на съвременните изисквания. През последните 5 години са паднали четири стълба. През 2018 г. е планиран цялостен ремонт на парка, но поради неосигурено финансиране, този проект не се осъществява. В проекта на бюджет за 2024 г. са предвидени средства в размер на 300 000 лв. за строително-монтажни работи по осветлението.

Съществуващото осветление в парк „Хиподрума“ е изградено като експериментално соларно осветление преди почти 15 години и днес то не функционира, коментират от Столична община. Поради изтекъл експлоатационен срок и наличие на дървесна растителност, подмяната на съществуващите батерии на соларните лампи ще е много скъпо и недостатъчно ефективно начинание. За да се възстанови нормална функционалност, е необходимо осветлението да се преработи, да се възстанови захранването му с електрическа енергия и да се монтират LED осветителни тела, допълват от общинската администрация.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай