Кметът на София с разкрития за опазването на реда в столицата

Ще изградим със СДВР обща стратегия за сигурността на София, обеща градоначалникът

Кметът на София с разкрития за опазването на реда в столицата | StandartNews.com

Източник: бТВ

От всички истории на граждани, от СДВР и МВР, се видя, че има по-дълбок проблем, който тлее – какво се случва с реда. Това не е свързано само с мигранти от центровете. Това е свързано и с подрастващи, които безчинстват. Така описа ситуацията със сигурността в София столичният кмет Васил Терзиев.

„Провокирани от различните случаи, седнахме да търсим решения. Ще изградим със СДВР обща стратегия за сигурността на София, ще разпределим отговорностите, къде липсват щат и бюджет. Сигурността на гражданите е от изключително значение. Анализът показва, че 400 от 3800 камери на територията на София не работят заради изтеклия договор за поръчка. В момента работим максимално бързо да се придвижи обществената поръчка за поддръжка на всички тези камери“, обясни градоначалникът в интервю за бТВ.

„Това е завареното положение. Видеонаблюдението е тема, по която има консенсус от всички – да бъде надградено от софтуер, в който има лицево разпознаване. Другото нещо, около което се обединихме, е инвестиция в осветлението в паркове, градинки и улиците. Не само като сила на осветлението, но и като допълнително изграждане на инфраструктура“, добави кметът.

„Обещахме още по време на кампанията да има заместник-кмет по сигурността. Смятаме, че това е наложително. Важно е да има човек, който отговаря за това. Надявам се, че ще бъде подкрепено от Столичния общински съвет. Не е мое решение дали центърът за мигранти в кв. „Овча купел“ ще бъде преместен. Няма кмет, който ще каже, че би искал да има подобен център. Това зависи от Министерския съвет и Агенцията за бежанците. Когато е бил построен, това е било гола поляна. В момента това е район, който е застроен и е в центъра на квартала“, обясни Васил Терзиев.

Според него ще бъдат взети мерки около центъра за бежанци в „Овча купел“ и „Женския пазар“.

Ремонти, смет, почистване в София

„Борим се с друг проблем – как да се синхронизира работата между комуналните дружества и нашите капиталови проекти, за да избегнем нещо, което доста често се случва – прави се една улица или тротоар, след което се разкопава. Предприети са стъпки, за да решаваме тези дефицити. В момента съм помолил районните кметова да дадат разчет колко би струвала цялата реновация на пътната инфраструктура“, коментира той.

„Основен проблем с чистотата е разделената отговорност. За градинката между блоковете са отговорни гражданите. За мястото около кофата за боклук – сметоизвозващата фирма. За трета зона – Зелени системи. Утежняващият фактор през зимата беше тежкият сняг. В момента правим картографиране, за да знаем кой отговаря“, посочи кметът.

„Нямаме проблем с фирмите за сметоизвозване. Някъде не се справят добре, а ние го глобяваме. От глобите има ефект. Получаваме по-малко сигнали за преливащи кофи. Не е решен проблемът навсякъде, но при получени сигнали глобяваме фирмите“, уточни Терзиев.

Кончината на патриарх Неофит

„Най-добрият начин да отдадеш почит към един човек е, когато се вслушаш в думите му и в мъдростта от тях и ги вплетеш в делата си. Когато патриархът е говорил за смирение, за любов, за прошка – как го вплитаме в делата си всеки ден. За мен това е най-добрият начин, по който всеки от нас да отдаде почит към този човек“, каза кметът на София след кончината на патриарх Неофит.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Боян
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи