Наши и чужди туристи ръсят с „мълчана вода” за Еньовден

Наши и чужди туристи ръсят с „мълчана вода” за Еньовден | StandartNews.com

Благоевград. Живописното село Делчево събира стотици гости от страната и чужбина на традиционния фестивал на летните тайнства, посветен на празника Еньовден. Събитието ще се проведе на 22 и 23 юни и се организира от община Гоце Делчев. В първия ден приоритет ще са традициите, свързани с Еньовден (24-ти юни). Ще има велопоход и рисуване на тикла (каменна плоча) за децата, после малчугани и възрастни ще събират билки край селището. Кулминацията ще е в неделя сутрин, когато младите момичета ще участват в ритуала „Мълчана вода" в местността Вълчова тумба.

В навечерието на Еньовден стотици жители и гости на село Делчево ще посрещнат изгрева на слънцето и ще се поръсят с „мълчана вода". Тя ще бъде налята предната вечер от местни моми от три различни извора. Те няма да издадат и звук, докато пълнят менчетата с живителната течност. Ритуалът се прави всяка година за здраве и берекет на празника на билките. После всички ще измайсторят еньовски венци и ще минат през тях за късмет и благополучие. С тези народни обичаи, запазени от векове в селището, се привличат все повече туристи от България и чужбина. На селския мегдан те ще научат тайните на няколко еньовски рецепти, които ще се приготвят пред погледа им. Няма да мине и без фолклорен фестивал, в който ще участват самодейци от цялата страна. Акцентът на тържествата ще е върху връзката на човека и природата, на тяхното хармонично съжителство.

На Еньова поляна ще има самодивски хора, танци с огън, дори работилнички, където желаещите сами ще си направят различни сувенири - медальони, цветя от вълна, фенери, лампи, самодивски сандали. „Най-важното е, че стотици деца и възрастни ще се веселят от сърце и душа. Догодина очакваме гости от Гърция и Македония за музикалния конкурс", каза кметският наместник на Делчево Иван Панайотов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай