"Милост за старците" спасява дървета в Хисаря

"Милост за старците" спасява дървета в Хисаря | StandartNews.com

Пловдив. „Милост за старците" се нарича проектът на читалище „Иван Вазов" в Хисаря за опазване на вековните дървета в градските паркове, съобщават от културната институция. Читалището с помощта на експерти и местни доброволци започна работа по създаване на регистър на вековните дървета и опис на бъдещите „столетници" в хисарските паркове. Предвижда се издаването на рекламни материали за информиране на гражданите и гостите относно стойността и ползите от дърветата, начините за тяхното опазване, както и провеждането на един много забавен „Празник на дърветата".

Най-старият хисарски парк е проектиран и създаден още през 1893 година от швейцареца Люсиен Шевалас край минералните бани. През 1925-1928 година се изгражда и нов парк край извор „Момина баня" със сенчести алеи, цветни фигури, фонтан и нова чешма. Преустройвани и модернизирани през годините, хисарските паркове си остават „зелената визитка" на курорта. Старите дървета в тях подобряват качествотo на живот и свързват човека с естествените му корени. Те са част от дивата природа в градски условия. Осигуряват чист въздух, сянка и живителна влага; създават уют през всички сезони. Старите дървета са свидетели на историята, помнят стъпките на известните личности, посещавали минералните бани.

„Чрез организирането на хепънинга „Празник на дърветата" искаме да фокусираме вниманието на местната власт и гражданите към опознаване и грижа за старите дървета в нашите паркове. Искаме да живеем заедно и в хармония с природата", казва секретарят на читалището Георги Топузлийски.

Проектът се осъществява по Програма „Градски предизвикателства" на Фондация „Екообщност" и с подкрепата на Фондация „Чарлз Стюарт Мот".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай