Близнашки: Не съм се произнасял за името на Благоевград!

Близнашки: Не съм се произнасял за името на Благоевград! | StandartNews.com

Благоевград. Не съм вземал отношение по дебата в мрежата за името на Благоевград и дали то трябва да смени. Искам ясно да кажа, че не бива нищо да се прави в тази посока без мнението на обществеността в този важен регионален център на България. Това заяви в Благоевград премиерът Георги Близнашки.

Той бе категоричен, че благоевградчани трябва да се произнесат по този казус. „Ако хората са за запазване на това име, а това може да се очаква, защото става дума за традиция, за навици, ние няма да тръгнем да го решаваме този въпрос против волята на местното население. Ще се съобразим с обществеността. Нли всички сме за повече пряка демокрация. Нека чуем гласът на гражданите", призова премиерът.

Той уточни, че в мрежата на няколко пъти бил призован да каже дали ще оглави Инициативния комитет за отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил - последният велик владетел на Първата българска държава. „Казах – да, ще го направя. Основният въпрос бе дали лично ще застана начело на Инициативния комитет и какво ще се организира за отбелязването на тази годишнина. Вътре се повдигаше и въпросът за наименованието на Благоевград, но не съм казал нищо по него", каза още Близнашки. Кметът на града Атанас Камбитов бе категоричен, че подобен дебат въобще не съществува в областния център и няма нагласа средместното население за свяна името на града.

Двамата с премиера разискваха на среща стратегически проблеми – автомагистрала „Струма", изграждането на транспортен логистичен център край Благоевград, прехвърлянето на терени на бившите казарми на общината. В някогашното поделение местната управа е поела личен ангажимент – изграждането на православен храм, Експо център. „Каквото можем да направим за военните имоти – ще го направим. Говорихме с кмета и за спора за една от сградите на механотехникума. Но това е казус, който трябва да намери решение на място и тогава ние, правителството, да се произнесем. Хората тук познават нещата най-добре. Ние ще се съобразим с онази позиция, която ще се постигне като компромис на място. А не да го решим едностранно, по йерархичен ред. Затова ще им дадем време за най-доброто решение", каза Близнашки. За въпросната сграда спорят ръководствата на Югозападния университет и на общината. Ректорът проф. Иван Мирчев иска там да се изгради модерен кампус за студентите, а градоначалникът настоява там да се направи детска градина. Премиерът изслуша и гледната точка на ректора, с когото се срещна в края на визитата си в Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай