Прекалено дебел за Нова Зеландия

Бутенхуйс нямал приемлив стандарт на здравеопазване

Прекалено дебел за Нова Зеландия | StandartNews.com

Уелингтън. Властите в Нова Зеландия са заявили на готвач от Южна Африка, че е твърде дебел, за да му се позволи да живее в страната, предаде Би Би Си.

Имиграционните служители казали на Албърт Бутенхуйс, който тежи 130 килограма, че няма "приемлив стандарт на здравеопазване".

Той е изправен пред експулсиране въпреки, че е остлабнал с 30 килограма, след като се е преместил в град Крайстчърч преди шест години

Нова Зеландия е страната с едно от най-високите нива на затлъстяване в развития свят, като близо 30% от хората са с наднормено тегло.

Бутенхуйс и съпругата му, Мати, се преместили от Южна Африка в Крайстчърч през 2007 година. По това време, готвачът тежал 160 кг.

Досега техните годишни визи за работа са били подновявани с "много малко проблеми", каза жена му.

"Кандидатстваме година след година и не е имало проблеми", каза тя.

"Те никога не споменаваха теглото на Албърт или здравето му, а и той беше много по-тежък."

Но в началото на май техните работни визи са били отхвърлени заради теглото на Бутенхуйс.

"Иронията е, че в момента той тежи по-малко, отколкото когато за първи път пристигна в Нова Зеландия, а също и по-малко, отколкото в първото си медицинско, което беше прието от имиграционните власти", каза жена му.

Говорител на имиграционните власти е заявил, че молбата на Бтенхуйс е била отхвърлена, тъй като затлъстяването му го излага на "значителен риск" от усложнения, включително диабет, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

"Важно е всички имигранти да имат приемлив стандарт на здраве, за да се минимизират разходите на здравните услуги в Нова Зеландия", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай