Забраниха брането на мурсалски чай

Забраниха брането на мурсалски чай  | StandartNews.com

"Със заповед на министъра на околната среда и водите е въведена забрана за събирането на пирински (мурсалски) чай (Sideritis scardica Grisb.) от естествени находища, включително за лични нужди. Досега ограничението беше само за търговска дейност с диворастящ чай и забраната не важеше за количествата, събирани за лични нужди – до 2 килограма стръкове от едно лице на ден". Това съобщиха от пресцентъра на РИОСВ – Смолян. И уточниха, че целта е да се подобри състоянието на естествените находища, както и да се засили контрола по опазването на лековитото растение.

Продажбата на билки от култивиран мурсалски чай остава разрешена, след издадено удостоверение от съответната общинска администрация с данни за местонахождение, площ и количество произведени билки.

РИОСВ – Смолян е изпратила писма до Регионална дирекция по горите – Смолян, общини, кметства и горски стопанства, на чиято територия се среща мурсалския чай за осъществяване на контрол, съобразно техните правомощия. Предвидените глоби при констатиране на

От 100 до 1000 лв., респ. имуществена санкция от 500 до 3000 лв., са глобите за хората, които бъдат хванати да берат чая в естествените му находища.

Мурсалският чай (Sideritis scardica Grisb.) е включен в Червената книга на България със статут на застрашен за страната балкански ендемит. От 1942 до 2002 г. фигурира в списъка на защитените растения. Понастоящем, видът е поставен под специален режим на опазване и ползване, със забрана за събиране от естествените находища.

На територията на област Смолян има две по-големи находища от мурсалски чай. Билкарят Любен Ушев алармира преди дни пред "Стандарт", че истинският мурсалски чай може да изчезне, ако не спрат набезите на хора, които го изтръгват с корените от естествените му находища.

Повече за лечебните свойства на чая може да прочетете ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай