Четвъртък,

Йончев: 138 години по-късно - борбата продължава

От: Failed to load user -
Йончев: 138 години по-късно - борбата продължава
A
A
A

Копривщица. Лидерът на Земеделския народен съюз Румен Йончев и зам.-председателите на "България без цензура" и "Евромайки" Росен Петров и Даниела Колева взеха участие в честванията на Априлската епопея в Копривщица.

Лидерът на Земеделския народен съюз Румен Йончев и зам.-председателите на "България без цензура" и "Евромайки" Росен Петров и Даниела Колева взеха участие в честванията на Априлската епопея в Копривщица. Тримата поднесоха венец в града, където преди 138 години бе дадено началото на въстанието.

Това е ден, който задължава всички нас да бъдем българи преди всичко, коментира лидерът на ЗНС Румен Йончев. Днес борбата е изнесена не в Копривщица, а в Брюксел, каза той и добави, че там също има много поводи за геройства и смелост. "138 години по-късно борбата продължава", категоричен беше Йончев.

Радвам се, че въпреки проливния дъжд днес, се събраха толкова много българи, щастлив съм и от факта, че преминахме по този площад, който е така близо до онзи мост, от който изгрява българската свобода, каза зам.-председателят на ББЦ Росен Петров. "Днес е време да си спомним за нещо не толкова величаво в нашата история - как българи предават
българи, и заради това предателство Тодор Каблешков е бил печен на бавен огън. Днес ние отдадохме чест на неговата саможертва", допълни още той.

Априлското въстание избухва на 20 април по стар стил (1 май по нов стил) в Копривщица. То е било планирано за по-късна дата, но трескавата подготовка за бунта не останала незабелязана от османските власти. Те получили информация за начинанието след събранието на революционерите в Оборище от един от участниците в него – Ненко Терзийски от Балдово.

Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото Кърваво писмо. От 95 въстанали села и градчета, във въстанието участват едва около 10 хил. мъже. Макар да е потушено с много кръв и зверства, въстанието постига една от своите цели – то става поводът за първи път светът да обърне внимание на поробена България.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички