Учени изумиха. Сблъсъкът на Андромеда и Млечния път вече е започнал

Двете галактики вече да са започнали да си разменят звезди

Учени изумиха. Сблъсъкът на Андромеда и Млечния път вече е започнал | StandartNews.com

Учените често казват, че галактиката Андромеда, това слабо размито петно точно до ъгъла на четириъгълника на Пегас, се насочва право към нас.
Разбира се, астрофизиците повтарят, че това няма да се случи още няколко милиарда години, но скорошно изследване предполага, че вече виждаме свръхскоростни звезди, които са били изхвърлени от Андромеда.

Просто е възможно двете галактики вече да са започнали да си разменят звезди много преди очакваното сливане, пише Universe Today.
Обикновено движението на звездите е резултат от тяхното движение около центъра на галактиката. Слънцето са нужни 220 милиона години, за да направи една обиколка около центъра на Млечния път.

Смята се, че произходът на високата скорост на HVS произтича от гравитационните взаимодействия между двойни звезди и черни дупки.Идеята е предложена от Джак Гилбърт Хилс, специалист по звездна динамика, роден на 15 май 1943 г.

В този процес черна дупка (звездна или свръхмасивната черна дупка в галактичния център) улавя една звезда от двойна звездна система, докато другата бива изхвърлена при висока скорост. Други теории включват изхвърляне на една звезда от бинарна звездна система, когато другата стане
свръхнова, или от галактически взаимодействия. Изследването изчислява траекториите на 18 милиона HVS за два различни сценария, като се вземат предвид двете галактики с еднаква маса, а другата – с Млечния път с около половината от масата на галактиката Андромеда.  

В симулацията били произволно генерирани около центъра на Андромеда. Посоките на изхвърляне били произволни и резултатите показали, че 0,013 и 0,011 процента от HSV сега са в радиус от 50 kpc около центъра на Млечния път. При изследване  на скоростта на HVS с двете симулации учените установили, че много от тях запазват приблизително първоначалната си скорост.
Интересното е, че поради времето, необходимо за пътуването, значителна част може да се развие извън основната последователност по време на тяхното пътешествие. Някои от HVS се забавят достатъчно, за да бъдат уловени от Млечния път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай