Свещеници на бунт срещу Дионисий

Свещеници на бунт срещу Дионисий | StandartNews.com

Отказват да служат с архимандрита литургия за Гергьовден

Навръх Гергьовден свещеници ще бойкотират скандалния архимандрит Дионисий, който поръча заря за Възкресение Христово и така разбуни обществото. Духовниците от патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" се разбунтуваха открито. "Ако той служи днес, да си служи сам", заяви за "Стандарт" отец Костадин Гаврилов. Той уверява, че същото ще направят и другите негови колеги. "Не може да се правят такива нарушения и своеволия, а свещениците безропотно да ги изпълняват. Така не става. Ако аз бях на негово място, след всичко това щях да се отдръпна и да изчакам решението на Светия синод, а евентуално и на църковния съд. Зарята е нищо в сравнение с начина, по който той раздава Светото причастие. Нещата са наистина тежки. Всички енориаши искат отстраняването му, Техни високопреосвещенства митрополитите също са наясно с нещата, но нека спазим църковната дисциплина", каза отец Костадин. Той допълни, че може да се смята за написано протоколното писмо, с което недоволни енориаши и свещеници искат разглеждане на деянията на Дионисий и оставката му.

Негово високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан бе по-сдържан, но също изрази резерви от великденската акция на архимандрит Дионисий. "Не съм в течение на подробностите около станалото - ще разгледаме случая на 18 май. Но хората са прави да недоволстват. Не се вършат така нещата. Всяко нововъведение трябва да бъде обмислено и одобрено на Светия синод", каза митрополит Йоан. Запознати твърдят, че може да се стигне и до низвергването на Дионисий съгласно чл. 189 от устава на БПЦ, в който се казва, че църковно провинение е всяко умишлено или по непредпазливост извършено деяние против каноните и правилата на църквата.

Оказа се, че за зарята в нощта на Възкресение патриархът е бил уведомен по телефона. Което не потвърждава твърденията на Дионисий за съгласуваност на инициативата. Но дори и да е така, инициативата на архимандрит Дионисий е трябвало да бъде разрешена от Светия синод, защото патриархът няма право да взима сам това решение. Явно Дионисий, знаещ, че това едва ли ще стане, просто се е застраховал. Но дори и този телефонен разговор е под съмнение, защото в сутрешния блок на Канал 3 доцент Димитър Димитров - брат на Негово светейшество и диригент на хора на катедралата, заяви, че и той, и патриархът са били изненадани от случилото се. Архимандрит Дионисий обаче явно няма да се предаде без бой. "Ако Светият синод се занимава с великденската заря, аз ще започна да правя молитвени бдения, за да започне Светият синод да се занимава със синодалните си дела", обяви той.

Поискал "Опело Христово", но гвардейците не го знаели

Проклети да са всички, които ме хулят, заяви предстоятелят на храма "Александър Невски"

Архимандрит Дионисий е поискал гвардейският духов оркестър да изпълни "Опело Христово" навръх Великден. Те обаче не го знаели, затова се стигнало до "Тих бял Дунав" преди зарята. Това призна самият Дионисий пред "Стандарт". По принцип опелото се пеело след петъчната молитва, когато Христос е бил разпнат на кръста. Но опелото се възприемало като църковен химн, затова според Дионисий било уместно то да бъде изпълнено в неделя. "Зная, че други духови оркестри изпълняват опелото като оркестриран вариант. Гвардейския оркестър обаче го нямаше в репертоара си, затова избрах варианта с Ботевия марш. Предварително бях съгласувал с патриарх Неофит организацията, не е необходимо съгласие на Светия синод, който се събира веднъж на месец", заяви още Дионисий.

Според него сили извън църквата целят разкол, затова била такава реакцията им. "Аз съм във война, която не съм искал", убеден е още Дионисий. Според него гвардейците участвали и в други паметни събития на Българската православна църква - през януари, когато светите мощи на св. Серафим Саровски бяха посрещнати от патриарх Неофит в храма "Св. Александър Невски". След това на 26 февруари, когато архиепископ Серафим е канонизиран за светец. Гвардейци отдали почести и по време на интронизацията на Неофит за патриарх, припомни Дионисий.

Като предстоятел на храм-паметника "Св. Александър Невски" той организирал десетки церемонии досега и никога не е имало проблеми. Дионисий се обърнал с писмо до военното министерство, а оттам отвърнали утвърдително. В писмото молел също за шпалир и духов оркестър.

"Имало е искане от Светия синод и министър Ненчев е изпълнил желанието на БПЦ", лаконичен бе Николай Василев, съветник на военния министър. Според източници от военното ведомство цялата кореспонденция се е водела писмено и не е имало срещи с представители на църквата. Самият шеф на гвардейската част бригаден генерал Боян Ставрев отказа да навлезе в детайли около разговорите с Дионисий, като заяви: "Не ме занимавайте с глупости. Питайте Дионисий".

Зарята била организирана също от архимандрита, който не платил и стотинка за нея, понеже собственикът на частната фирма му бил приятел.

"Какво прави Българската църква в историята си - 500 години робство, 70 години схизма, след това 15 години разкол. Освен да оцелява, тя не прави нищо друго", гневи се Дионисий. "За умиването на нозете на децата в петък казаха, че съм превърнал собствения си фетиш в ритуал, това е кощунство", каза още обиденият архимандрит. "Тези, които по този начин говорят, проклети, проклети да бъдат", разпали се той пред "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай