Стотици приложения спряха заради софтуерен бъг

Приложенията Spotify, Pinterest, Tinder и Viber спряха да работят за iOS устройства

Стотици приложения спряха заради софтуерен бъг | StandartNews.com

Редица популярни приложения и услуги, включително приложенията Spotify, Pinterest, Tinder и Viber спряха да работят за iOS устройства, като анализи предполагат, че Facebook е виновен.

От Viber написаха: "Хиляди приложения в света, включително "Вайбър" на iOS / iPhone, спряха да работят поради технически проблем, който ще бъде отстранен възможно най-скоро. Не деинсталирайте и преинсталирайте Viber - няма да отстраните проблема".

В социални мрежи заваляха постове за приложения, които се сриват всеки път, когато се стартират на iPhone и iPad. Приложенията могат да бъдат стартирани, ако устройството е офлайн, което е полезно в някои случаи (ако имате много музика, записана на Spotify, например), но напълно ще наруши тяхната функционалност.

Въпреки че точната причина за прекъсванията все още не е потвърдена, се предполага, че причината е софтуерен проблем на Facebook или iOS SDK софтуера, който много приложения използват.

Facebook призна още тази сутрин, че софтуерът им създава проблеми. „Ние знаем и проучваме увеличаването на грешките в iOS SDK, което води до срив на някои приложения“, заявиха от фирмата в официално съобщение.

Раздразнението на потребителите е оправдано, като се има предвид, че това не е първият път, когато SDK на гигантската социална медия нокаутира голям брой приложения.

Почти идентичен проблем възникна и на 6 май, когато голяма част от приложенията за iOS спряха да работят за по-голямата част от деня.

 „Facebook наистина настоява разработчиците да инсталират SDK, вероятно защото искат богатите данни, които могат да събират от потребителите на тези приложения“, каза разработчикът на приложения Гилхерм Рамбо през май.

Това означава, че когато има проблем с услугите на Facebook, това засяга огромен брой други приложения, както днес.

Всеки път, когато потребителят отвори приложение, използвайки SDK, той се обажда на сървърите на Facebook. Ето защо отварянето на приложение офлайн предотвратява проблема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай