Стана ясно кой плод съдържа най много витамин С

В Азия кивито е известно още като китайско цариградско грозде

Стана ясно кой плод съдържа най много витамин С | StandartNews.com

Източник: Pixabay

Първенец сред плодовете по наличие на витамин С е кивито, което изпреварва дори цитрусите. В него има не само витамини, но и минерали, фибри, антиоксиданти. Само едно киви съдържа над 70% от необходимото количество витамин С за деня. То е източник още на витамин К, Е, фолати, калий, калций, желязо, фосфор и много други минерали. Антиоксидантите в кивито имат противовъзпалителен ефект.

Това може да допринесе за овладяването на астматичните пристъпи. Понеже е богато на фибри, то е полезно и за червата. Фибрите подхранват полезните бактерии в тях и допринасят за храносмилането, енергията, усвояването на веществата от храната. Две кивита на ден могат да допринесат за намаляване нивата на лошия холестерол и триглицеридите. Поддържането на нормални нива на липидите в организма пък понижава сърдечносъдовия риск и намалява вероятността от възникване на сърдечносъдови инциденти.

Кивито е полезно и за зрението и доброто състояние на очите, защото лутеина и зеаксантина са антиоксиданти с мощно полезно въздействие върху очното здраве. То се бори успешно с мастните натрупвания в артериите и по този начин понижава риска от образуване на тромби. Затова се препоръчва при проблеми със сърдечно-съдовата система. Може би не знаете, но кивито съдържа ензима актинидин, който помага разграждането на усвоеното от организма месо, като особено това се отнася за червеното месо. В узрялото киви се съдържат най-много антиоксиданти. Този плод също така е полезен за костната система заради богатото си съдържание на витамин К. Според специалистите кивито може да ускори заспиването.

Кивито е естествен източник на фолиева киселина. Тя е необходима особено на бъдещите майки, за да предотвратят неврални дефекти на плода и изкривявания на гръбначния стълб при бебетата. Чрез консумацията на киви можете да намалите болката в областта стомаха.

В допълнение, мъхестата кожа на кивито осигурява естествена защита, намалявайки нуждата от химически пестициди. Ниският гликемичен индекс на плода киви го прави идеален за хора с диабет или тези, които се стремят да отслабнат.

Кивито носи името на националната и гербова птица на Нова Зеландия. Своето съвременно наименование то дължи на новозеландския специалист Елисон, който го нарича така поради външното му сходство с тялото на едноименната птичка киви, която е и национален символ на Нова Зеландия. Източните народи пък го наричат плод на здравето. Някои му казват витаминна бомба, защото плодът от киви изгражда защитната сила на организма срещу простудни заболявания. С три кивита на ден може да подобрите състоянието на кожата си. Към момента именно Нова Зеландия е най-големият износител на киви.

В Азия кивито е известно още като китайско цариградско грозде. То е открито през XII век. Придобило е популярност по целия свят заради уникалния си вкус. У нас кивито е внесено от Франция и се отглежда успешно в районите по Черноморието и Пиринския край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай