Пускат първия пътнически влак по Дунав мост 2 на 10 май

Пускат първия пътнически влак по Дунав мост 2 на 10 май | StandartNews.com

София. Първата пътническа линия по Дунав мост 2 ще бъде пусната в движение на 10 май. Влакът ще тръгне в 12 часа, когато заместник-министрите на транспорта на България и Румъния ще пуснат официално линията.

Композицията ще бъде румънска, а цената на билета все още не е известна. Влакът ще пътува по редовна линия от Видин до гара Голенци, която е на около 20 км от границата. С дизелови локомотиви ще бъдат първите композиции, тъй като съседката ни Румъния не е готова с електрифицирането на своя участък от трасето.

"Не мога да кажа защо чак сега ще премине първият влак. Техническите възможности бяха налице още на 15 юни 2013 г., когато беше открито съоръжението. Предполагам, че проблемите са организационни", каза в сутрешния блок на ТВ 7 инж. Владимир Андреев, изпълнителен директор на българо-румънското дружество "Видин-Калафат".

"На 15 юни се навършва една година от пускане на моста и вече можем да очертаем определени тенденции. ТИР-овете се научиха и вече преминават по съоръжението. Около 1200-1300 автомобила пресичат моста на ден, като 80-90% от тях са тежкотоварни. Очаквам увеличаване на автомобилния трафик през лятото", каза още Андреев.

До момента няма оплаквания от таксите, договорени между правителствата България и Румъния. Те са утвърдени от парламентите на двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай