Протест на екоактивисти в София, срещнаха се с Михайлова

Протест на екоактивисти в София, срещнаха се с Михайлова | StandartNews.com

София. Екоативисти от Грийнпийс протестираха пред сградата на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) в столицата. Екоминистърът Искра Михайлова ги покани на среща и изслуша техните искания, съобщи пресцентърът на министерството. На нея са присъствали и представители на ръководството и експерти от МОСВ.

Протестиращите настояват за изграждането на депата за отпадъци в Хаджидимитрово и Дражево край Ямбол, Баня, Разложко, Самоков и Суходол, както и връщане в сила на Наредба 7 от 25.05.1992 г. за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда.

"За мен това не е протест, а форма да се чуем. По всички тези проекти, за които вие говорите, са спрени откакто аз съм тук в министерството, поради различни причини. Надявам се, че ще работим и съм убедена, че проблемът с депонирането на отпадъците е голям. Ние можем да направим работна група към Обществения съвет, който да предложи решаването му". Това е обяснила министър Михайлова пред екоативистите.

Министърът е съобщила на демонстрантите, че подготвя сигнал до прокуратурата за случая в Ямбол. По повод тези в Баня и Разлог, тя е препоръчала на представителите на протестиращите да потърсят помощта на омбудсмана, който да им помогне със становище.

По повод исканията на гражданите да се върне Наредба 7, Искра Михайлова е поела ангажимент да разговаря с министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и да се запознае с нейните основания за отмяна.

В МОСВ виждат като стъпка напред текст от Закона за местни данъци и такси, според който такса "битови отпадъци" от 2015 г. ще се плаща на генерирано количество отпадъци, а не на база данъчна оценка на имотите, съобщават още от пресцентъра на министерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай