На живо: Протести за 12 път

На живо: Протести за 12 път | StandartNews.com

София. В столицата и страната за 12 пореден ден хората протестират срещу правителството на Пламен Орешарски.

Вече има и онлайн – петиция за оставката на премиера. „Повече от 10 дни управляващите сякаш са слепи и глухи за исканията за оставка на българските граждани. Десетки хиляди излязоха на улиците, за да заявят ясно желанието си за оставка на кабинета и разграждане на олигархичния модел на управление. Социологическите проучвания твърдят, че над 80% от българите подкрепят протестите и исканията им", обясняват организаторите.

Петицията вече е подписана от близо 1500 души, а след това тя ще бъде препратена до публичните институции.
Протестът се разширява във времето – от няколко дни във Фейсбук се организират хора, които да „пият кафе" в 8,30 часа преди заседанието на Народното събрание и в обедната почивка от 12,30 часа. Тази инициатива ще се състои за пръв път в сряда, преди първото заседание за тази седмица.

Разпространява се и банер с ултиматум за оставка на правителството до 26 юни, в противен случай се предупреждава за блокада на парламента. Движението „Блокупирай" се появи в други страни по света и чрез блокада на обществени сгради затруднява тяхната работа.

Продължаваме да проследяваме събитията на живо и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук, където също пускаме важни или любопитни подробности от протеста и шествието:

22.30 - Протестът приключва с музика и танци на Орлов мост. 

Няма задържани лица за нарушаване на обществения ред с изключение на двама граждани, които бяха отведени в столични районни полицейски управления по-рано тази вечер поради липса на лични документи, съобщиха от СДВР.

22.00 – Протестиращите освиркаха централите на БСП и ДПС и продължиха към Орлов мост, където шествието традиционно завършва с музика и обмяна на идеи.

Завърши и протестът в Пловдив.

Няма регистрирани инциденти.

21.30 – Първите протестиращи стигнаха до „Позитано" 20. Шествието се движи по бул. „Витоша", като преди това част от тях освиркаха централата на ГЕРБ.

В Пловдив блокираха кръстовището при Централна гара, след като преди това блокираха това при Сточна гара.

В Благоевград протестът приключи с изпълнение на химна.

21.00 – Шествието достигна Моста на влюбените и продължава по бул. „Витоша" към централата на БСП. Най-отпред върви момиче със знамето на Райна Княгиня.

Част от протестиращите останаха на Орлов мост.

20.30 – Макар и със закъснение шествието потегли, мина през парламента, точи се през Орлов мост и вече продължава към НДК.

Според МВР към 20.15 часа протестиращите в София са около 3000.

На ъгъла на ректората на Софийския университет студенти изнасят представление с името „По-добре недоволен човек, отколкото доволна свиня".

В Благоевград стотина души блокираха две кръгови кръстовища и заплашват, че са готови да блокират и международния път Е79. Те протестират срещу кабинета Орешарски и срещу областния управител Муса Палев.

Протестиращите в Пловдив блокираха кръстовището при Сточна гара.

20.00 – Протестиращите вече са хиляди.

Вместо са тръгнат към Орлов мост както други дни обаче множеството се придвижи и се сгъсти пред загражденията пред Министерския съвет. Две редици полицаи застанаха от другата страна на загражденията.

По данни на МВР към 19.30 часа хората са били 2000. Продължават да идват и още.

Протести има още във Варна, Бургас, Пловдив и други градове.

19.30 – Протестът засега е по-рехав, има около 2000 души. Протестиращите продължават да скандират, някои бият с тъпани.

Полицаи с жилетки „Антиконфликт" спряха за проверка около 20-на провокатори и не допуснаха да влязат сред протестиращите. Те бяха спряни още на ъгъла на „Леге" и „Съборна" зад президентството.

Междувременно СДВР призова гражданите, които са били свидетели на сблъсъците пред НДК в неделя, да се обадят в полицията.

В Сливен също започна протест.

19.00 – Движението през Ларгото вече е спряно, хората стават все повече.

Във Варна вече са се събрали няколко десетки души пред сградата на общината.

18.30 – Протестиращите се събират на площад „Независимост". Оттам по-късно те ще тръгнат по установения маршрут на шествието към парламента, Орлов мост и партийните централи на ГЕРБ, БСП и ДПС.

В социалните мрежи се разпространява призив протестът да приключва до 22 часа – каквото е установеното от общината време, за да не се пречи на придвижването на останалите хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай