Лекари: Организмът ни не преработва трансмазнини

Лекари: Организмът ни не преработва трансмазнини | StandartNews.com

София. Трансмазнините в храните са изключително вредни и допринасят за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Човешкият организъм не може да ги преработва. За това алармираха медици, които продължиха широката дискусията от понеделник за вредното влияние на трансмазнините върху организма. Тогава еколози съобщиха, че искат да се забрани продажбата на маргарин в страната, защото трансмазнините развиват диабет, инсулт, деменция и други заболявания.

От новата година производителите на храни в страната са задължени да обявяват на етикета съдържанието на мазнини, въглехидрати, холестерол, наситени мастни киселини и трансмазнини. Гратисният период на европейска директива, която влязла в сила през ноември 2011г., изтича в началото на 2014-а.

Този вид мазнини представляват химически изомер на растителна мазнина, а пространствената им конфигурация е различна и трудно се разпознава от човешкия организъм и му причинява затруднения в метаболизма, каза в сутрешния блок на бТВ Георги Баладжиев от Агенцията по безопасност на храните.

Трансмазнините се задържат в организма много по-дълго, въздействайки на кръвоносните съдове и нарушавайки функцията им, изтъкна от своя страна проф. Стефка Петрова от Българското дружество по хранене и диетика.

„Трансмасните киселини са най-големия риск за сърдечно съдови заболявания – поне 10 пъти по-голям риск, отколкото наситените мазнини. Предизвикват сериозни проблеми в метаболизма, като повишават лошия холестерол", продължи проф. Петрова.

Проф. Донка Байкова, която е зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика, потвърди в ефира на Нова, че трансмазнините са изключително вредни. „Ако хората знаеха колко калории и вредни вещества има в една вафла, едва ли биха яли", обясни тя.

Организмът ни няма ензимни системи, с които да метаболизира този вид мазнини. „Тази мазнина нито е растителна, нито животинска, а е преминала от течна мазнина в твърда форма, за да придава на изделията, в които се влага, форма", посочи още експертът.

Д-р Байкова бе категорична, че организмът не може да преработва трансмазнините. „Той отива в тялото ни и се залепя някъде, където не трябва", каза още Байкова. И уточни, че много производители са започнали да заменят тези вредни вещества с натурални, но има и такива, които ги ползват за захарните изделия, за да пестят средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай