Избраха фигурата на Бай Ганьо и Алеко, която да краси бул. "Витоша"

Избраха фигурата на Бай Ганьо и Алеко, която да краси бул. "Витоша" | StandartNews.com

Kонкурсът за градска скулптурна композиция на Алеко Константинов и героя му Бай Ганьо стигна до своя край и бе  избран победител, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Измежду двата участвали проекта победител е проект "Круша" на архитект Станислав Константинов и проф. Георги Чапкънов., които спечелиха 2 хил. лева награда.

Другият проект с наименованието "Алеко" на архитект Светла Деанкова-Статкова и скулптора Неделчо Константинов взе награда в размер на 1500 лева.

Скулптурата ще бъде ситуирана в началото на пешеходната зона на булеварда от страната на метростанция Национален дворец на културата (НДК).

По думи на журито проект "Круша" предлага "ефектен и въздействащ обемно-пространствен и художествен образ, като авторовата идея за отразяване на личността и творчеството на Алеко Константинов е представена оригинално".

"Скулптурната композиция се вписва въздействащо в прилежащата градска среда – пешеходната зона на бул. "Витоша", като ще даде възможност на преминаващите да "общуват" с образите от композицията", мотивира се то.

В състава на журито участваха представители от творческите съюзи, от администрацията, както и инженери и архитекти, които ще оценяват техническите аспекти на проектите. Столичната община е предвидила около 80 хил. лв. за реализацията на проекта. Инициативата се осъществява съвместно с община Свищов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай