Художникът на Чарлз заговори за голяма промяна и "огнената" картина

Той отрази "метаморфозата" на краля

Художникът на Чарлз заговори за голяма промяна и "огнената" картина | StandartNews.com

Художникът, автор на новия портрет на краля, казва, че езикът на тялото на Чарлз се е променил, след като е бил коронясан за монарх - и признава, че не всеки може да хареса "огнената" му картина.

Първият официален портрет на краля е поръчан през 2020 г. в чест на 50-годишния юбилей на тогавашния принц на Уелс като член на The Drapers' Company.

 

 

Известният художник Джонатан Йео прави четири сесии в продължение на няколко години, като започва, когато Негово Величество е принц на Уелс през юни 2021 г. в Хайгроув, а по-късно в Кларънс Хаус.

Говорейки за рисуването на Чарлз преди и след възкачването му на трона, Йео каза: "Когато той стана крал по средата на рисуването, това в известен смисъл я направи по-интересна. Успях да видя промяната в езика на тялото. Понякога се говори за тези неща метафорично, но да видиш видимо как някой расте и се чувства по-удобно в себе си е наистина интересно.“

 

Йео също така казва, че не е знаел за диагнозата рак на краля по време на последната има среща за картината. Тя се е състояла през ноември 2023 г. в Кларънс Хаус.

Говорейки за това как ще бъде приет портретът, той каза: "Винаги има хора, които не са съгласни с теб за това как да рисуваш тези неща. Хората може да не са съгласни с начина, по който съм го направил, но той е малко по-различен от другите кралски портрети, които съм виждал.“

Йео каза, че яркочервените цветове са част от това, като обясни: "Играех си с идеята за мистицизъм. Все още вярваме в идеята, че кралското семейство е малко по-различно от нас по някакъв начин".

 

 

Вчера по време на откриването художникът говори и за пеперудата на портрета, която отразява "метаморфозата" на Чарлз от принц в крал по време на процеса - а монархът се пошегува, че е хубаво да знае, че е хризантема.

Йео каза: "За мен беше привилегия и удоволствие да получа поръчка от The Drapers' Company да нарисувам този портрет на Негово Величество краля, първият, който ще бъде открит след коронацията му.

"Когато започнах този проект, Негово Величество Кралят все още беше Негово Кралско Височество Принцът на Уелс и подобно на пеперудата, която нарисувах, носеща се над рамото му, този портрет еволюира с промяната на ролята на обекта в нашия обществен живот."

Портретът ще бъде изложен публично в продължение на един месец в галерия "Филип Молд" в Лондон от този четвъртък до 14 юни. Входът е свободен.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай