Голяма промяна за пътуващите. Шест тенденции

Задава си пик на пътуванията

Голяма промяна за пътуващите. Шест тенденции | StandartNews.com

Започва най-натовареният сезон за пътуване през годината. Според Американската автомобилна асоциация почти 44 млн. души в САЩ ще започнат неофициално лятото си с пътуване през уикенда на Деня на загиналите във войните, което е с 4,1% повече в сравнение с 2019 г. „Не сме виждали такива цифри на пътуванията през уикенда на този ден от почти 20 години“, казва Паула Туидейл, старши вицепрезидент на AAA Travel, цитирана от Bloomberg. „Прогнозираме допълнителен брой от един милион пътници през този уикенд в сравнение с 2019 г.“

Във вторник Администрацията за транспортна сигурност също съобщи, че очаква за първи път да провери повече от 3 милиона пътници в национален мащаб в рамките на един ден „в някакъв момент това лято“. И това не е само в САЩ. Според последните проучвания на Световния икономически форум в световен мащаб броят на туристите тази година най-накрая ще се върне на нивата отпреди пандемията от Covid-19, пише investir.bg

Ето и някои основни промени в индустрията, които ще засегнат туристите по цялото земно кълбо.

Изкуственият интелект ще продължи да влияе на пътуванията

Усъвършенстването на генеративния изкуствен интелект ще нараства – както и инструментите за планиране на пътувания, които използват тази технология. На 14 май Expedia пусна AI приложение, предлагащо услугите на асистент за пътуване, наречено Romie. То може да изготвя индивидуални маршрути и да сигнализира за всякакви неочаквани смущения по време на пътуването.

Продуктът на Expedia се присъединява към постоянно нарастващия пейзаж от инструменти за планиране на пътувания с изкуствен интелект. По-рано тази година Booking Holdings пусна Ask Kayak и Kayak PriceCheck, за да помогне на пътниците да намерят идеи за почивка и бързо да сравнят цените на полетите със 100 различни уебсайта.

Важна роля играе и биометричната технология - допълнителна форма на изкуствен интелект, която се внедрява на световните летища, за да се ускори чекирането или предаването на багажа.

Пътешествията за петцифрена сума скоро ще се превърнат в норма

Според базираната във Флорида компания Squaremouth, която сравнява застраховки за пътуване, това лято международните пътувания ще струват средно по над 9000 долара на човек. Това е повече от всякога и 7% увеличение спрямо 2023 г. И тъй като разходите за пътувания продължават да се покачват, се покачва и цената за застраховането им. Проучването на Squaremouth показва, че премиите за застраховка при пътуване са се увеличили с 22% на годишна база, до над 600 долара през 2024 г.

Пътуването ще бъде по-достъпно

Туристическият бранш увеличава подобренията за хора с физически увреждания - пазар за 58 млрд. долара. Той все повече се стреми да отговори на нуждите и на невродивергентните пътници: според платформата за резервации на пътувания Autism Travel 87% от семействата с деца с аутизъм намират пътуването за толкова сложно, че се отказват от него. Някои хотели вече намират начини да помогнат това да се промени.

Virgin например осигурява на повече от седемте си обекта по света сертификата Autism Double Checked, който гарантира, че членовете на персонала са обучени да помагат правилно на гостите от аутистичния спектър. От Hyatt също наскоро обявиха стремеж в тази посока.

От технологична гледна точка Google продължава да разширява функциите за достъпност в Google Maps, включително списъците с места, достъпни за инвалидни колички. Нови са също четенето на екрана и гласовите указания за незрящи или слабовиждащи пътници, които казват на потребителите, когато, да речем, се движат по грешен път.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Благодаря
преди 3 седмици

В Европа и останалите континенти какво е положението?

Откажи