Археолози с чудно откритие. Историята се променя

Мястото е проучено от международен екип от учени

Археолози с чудно откритие. Историята се променя | StandartNews.com

Нова находка на археолози дава нова светлина на историята. 

Международен екип от учени от Китай, Австралия, Франция, Испания и Германия откри останки от напреднала древна цивилизация в Източна Азия, съществувала преди 45 000 години.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Nature Ecology & Evolution. Археолозите са проучили мястото на разкопките на обекта Шию в китайската провинция Шанси. Те идентифицирали следи от култура в горния палеолит, която владеела технологията за изработване на остриета, върхове за метателни оръжия, както и техниката за транспортиране на обсидиан на дълги разстояния.

Изследователите датирали три проби от животински кости, открити по време на първоначалните разкопки през 1963 г. Доказано е, че костите са направени от човек, както се вижда от следи от изрязване. Радиовъглеродното датиране е посочило основния културен слой Шиу между 45 800 и 43 200 години.

Анализът на вкаменелостите и износването на каменни инструменти показва, че представителите на културата Шиу са били конници („ловци на коне“), които ловували животни с помощта на предмети, напомнящи копия, и също така извършвали изкуствен подбор чрез унищожаване на възрастни еднокопитни бозайници.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай