56-годишен с инсулт след блокадата

56-годишен с инсулт след блокадата | StandartNews.com

Стабилизиран е, но има риск за живота му

Български шофьор на тир бе открит в безпомощно състояние от негов колега на 10 километра след ГКПП – Промахон в Гърция. Сигнал за инцидента е подаден към 06,20 часа в четвъртък на телефон 112. „Веднага нашата линейка на ГКПП – Кулата е потеглила към Гърция. Водачът е имал оплаквания, екипът ни му е оказал медицинска помощ. Лекарят е имал съмнения, че шофьорът е получил инсулт. Затова пациентът е транспортиран по спешност в МБАЛ „Свети Врач" в Сандански", заяви д-р Красимир Михайлов, шеф на ЦСМП в Пиринския край. 56-г. тираджия Иван е от Плевен, веднага е закаран на скенер, направени са му пълни изследвания в болницата в курортния град. „Информацията ми е, че този водач на тир е преминал границата от страната ни към Гърция, блокадата бе вдигната в сряда в 14,15 часа. Тогава започна преминаването на тировете и в двете посоки, на наша територия колоната бе с дължина 10 километра. Към момента на подаването на сигнала границата е била отворена", каза областният управител Бисер Михайлов.

В болницата в Сандански веднага пациентът е закаран на скенер, направени са му необходимите изследвания. Настанен е в интензивния сектор на неврологично отделение. „В момента е стабилизиран, но има риск за живота му. Получел е исхемичен мозъчен инсулт на фона на ритъмни сърдечни нарушения. Започнато е необходимото лечение, наблюдавам лично състоянието му", заяви д-р Димитър Попстоев, началник на неврологичното отделение. Шофьорът е с нормално кръвно налягане, но има пълна слабост в десните крайници, които не може да движи, не може и да говори. „Възможно е причина за инсулта да е стресът от дългото чакане на границата. Друга причина може да е дехидратацията, както и студените нощи. Студът може да предизвика спазъм на съдовете", уточни д-р Попстоев.

Вече 40 дни на ГКПП - Кулата се образуват километрични опашки от тирове, чието влизане в Гърция е блокирано от стачката на гръцките фермери.

Линейка на Спешния център в Благоевград влезе на 19 февруари на 12 км разстояние във вътрешността на Гърция за български шофьор, който се е нуждаел от оказване на спешна помощ. Линейката е стигнала безпрепятствено до пациента, диагностициран е и са му дадени антибиотици и антипиретици, съобщиха от ведомството.

На пациента е предложена хоспитализация в болница в Петрич, но той е отказал. Оставен е в добро общо състояние в Гърция. В момента екипът на спешна помощ се прибира в България. Тогава само за 24 часа 10 пациенти бяха прегледани от изнесения спешен екип на ГКПП Кулата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай