Топ археолог: Вековна сграда лежи под центъра на София

Старините на Сердика трябва да влязат в ЮНЕСКО

Топ археолог: Вековна сграда лежи под центъра на София | StandartNews.com

София е наситена с изключителнно красива и многопластна архитектура. Еклектиката на централната градска част на София включва буржоазен център – от Орлов мост до Царския дворец, сталински барок в триъгълника на властта – между Министерския съвет, Парламента и Президентството и една по-ориенталска част – в района на еврейската синагога, храма "Света Неделя", джамията и кварталите около Женския пазар. 

"Централните ядра, които генерират най-много живот, имат различни по съдържание и обществен статус части. В центъра на София имаме дихотомия - неравностойност между източната и западната част.

В по-западната са старите еврейски квартали, изоставени са след като евреите заминават и трудно се реновират, защото собствениците са разпилени по целия свят", разказва проф. арх. Тодор Булев, който е дългогодишен преподавател, изследовател и автор на много урбанистични проекти.

Столичната община проведе поредица от архитектурни конкурси за разплитане на сложния транспортен и урбанистичен възел в пространството около площад "Света Неделя“. Проблемите се усложняват от наличието на много антична археология. Старините са включени в културно-архитектурния резерват "Сердика-Средец“, предават от БНР.

През годините археологията е в различна степен изследвана и социализирана. При строителството на столичното метро, голяма част беше експонирани на едно второ подземно ниво.

Но процесът не е завършен, а проучванията и консервацията са блокирани поради липсата на средства и план за обновяване на площада. Има и идея София да кандидатства пред ЮНЕСКО за обявяване на старините от Сердика в защитено световно културно наследство.

Загадъчно е друго – добре известно е, че по-богатата археология не е от северната страна на църквата, а от южната. Има информация, че точно отдолу има една много голяма сграда, и даже без да се правят разкопки, би могла да се експонира и да е изключително интересна. Да, хубаво е да защитаваме тезата, че ние имаме тука едно голямо богатство, но това, което имаме като подход към това богатство е все още страшно несъвършено."

Девизът на столицата е "Расте, но не старее“. Затова е важно накъде и как ще расте модерна София, как ще съхрани своето наследство, за да остарява и да се обновява красиво, в крак с времето.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Gamba
преди 5 месеца

Тоталитарното строителство в центъра на София,трябва да се събори. Това е бившия ЦУМ,хотела и бившия Партиен дом.

Откажи