Стивън Кинг проговори в съда по голямо дело, защити държавата

Авторът на "Кери", "Сиянието" и много други обичани романи се яви по свое желание

Стивън Кинг проговори в съда по голямо дело, защити държавата | StandartNews.com

Любимият на поколения читатели писател Стивън Кинг се яви като свидетел от страна на правителството в дело, в което министерство на правосъдието на САЩ се опитва да убеди съда, че сливането на издателствата "Пенгуин Рандъм хаус" и "Саймън енд Шустър" ще навреди на кариерите на някои от най-известните автори, съобщи Асошиейтед прес.

Авторът на "Кери", "Сиянието" и много други обичани романи по свое желание заема позиция срещу дългогодишния си издател "Саймън енд Шустър". Той не е избран от правителството на САЩ единствено заради славата си, а и заради публичната си критика към сделката за 2,2 милиарда щатски долара, обявена в края на 2021 година.

"Колкото повече издателствата се консолидират, толкова по-трудно става за независимите автори да оцеляват", написа Кинг в Туитър миналата година.

Кинг се яви на свидетелската скамейка в съда във вторник, във втория ден от федералното антитръстово дело, което се очаква да продължи две до три седмици.

"Казвам се Стивън Кинг. Аз съм писател на свободна практика", каза Кинг в началото на показанията си като свидетел за министерство на правосъдието на САЩ.

Показанията на Кинг в районния съд на Вашингтон - доста необичайно за антитръстово дело, представиха еволюцията на книгоиздаването в САЩ до доминирането на "Петте големи" издателства. Държавният защитник Мел Шоурц преведе Кинг през личната му история като писател от неизвестен автор през 70-те години на миналия век досега и отношенията му с агенти и издателства. Кинг критикува настоящето състояние на индустрията.

"Дойдох, защото мисля, че консолидирането е лошо за конкуренцията", каза Кинг. Той каза още, че заради начина, по който се развива индустрията, "става все по-трудно и по-трудно за авторите да намират пари, за да оцеляват". "Петте големи" са добре укрепени", каза той.

Кинг е скептичен към обещанията на двете големи издателства да продължат се конкурират за правата за издаване на книги и след сливането. "По същия начин може да кажете, че съпруг и съпруга ще наддават един срещу друг, за да купят една и съща къща", каза той.

Изненадващо адвокатът на двете издателски компании Даниъл Петрочели се отказа да зададе въпроси на Кинг.

Първият публикуван роман на Кинг - "Кери" е издаден от "Дабълдей", която през 2009 г. се слива с "Ноф пъблишинг груп" и сега е част от "Пенгуин Рандъм хаус". Друг бивш издател на Кинг - "Вайкинг прес" е част от "Пенгуин" и се влива в "Пенгуин Рандъм хаус", когато "Пенгуин" и "Рандъм хаус" се сляха през 2013 г.

Кинг има афинитет към малките издателски къщи. Дори и докато негови творби се издават от "Скрибнър", част от "Саймън енд Шустър" , той пише трилъри за независимото издателство "Хард кейс крайм". Преди години оттам го молят да напише резюме за книга, но Кинг им предлага да напише за тях роман и през 2005 г. издателството пуска неговият "Колорадеца".

Самият Кинг би бил облагодетелстван от сделката между "Пенгуин Рандъм хаус" и "Саймън енд Шустър", но той е известен с това, че не преследва единствено собственото си добруване. Той отдавна критикува данъчните облекчения за богатите, макар самият той със сигурност да е сред тях и открито призовава правителството да увеличи данъците му.

"В Америка всички ние трябва да плащаме своя дял", написа той в "Дейли бийст" през 2012 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай