Реставрираха дома на прочута наша поетеса

Официално откриване на къщата-музей

Реставрираха дома на прочута наша поетеса | StandartNews.com

"Дом Дора Габе" с музейна експозиция отвори врати и вече работи за посетители. Ремонтът е осъществен от Съюза на българските писатели и Добрин Добрев-Финиотис, който е и първият уредник на музея – съобщи за "Артефир" Анжела Димчева, международен и прессекретар на СБП.

В този софийски дом на бул. "Васил Левски" №60 поетесата живее от 1957 г. до края си – 16 февруари 1983 г. 

Официалното откриване на реставрирания ѝ дом са уважили Боян Ангелов – председател на СБП, проф. Стоян Денчев от УНИБИТ, поетесата Елка Няголова, също родена в Добрич, познавала приживе Дора Габе.

"Преминала 90-годишна възраст, не оставила свои деца, но създала великолепен букет от стихове за най-малките, Дора Габе се обръща към Георги Йорданов – министър на културата в НРБ – с надеждата да намери решение за съдбата на своя дом. Той ѝ подсказва да дари жилището си на Съюза на българските писатели. На 14 юни 1982 г. поетесата кани в дома си председателя на СБП Любомир Левчев и отг. секретар Г. Христов. Пред тях Дора Габе обяснява, че има желание домът ѝ да стане музей след нейната кончина. Идеята е в него да идват млади писатели. На 15 септември 1982 г. от СБП пристига официално писмо, което приветства желанието ѝ. В продължение на много години жилището на Дора Габе беше редакция на сп. "Пламък" – с гл. редактор Г. Константинов. По решение на ръководството на СБП през последните две години беше извършен основен ремонт, за да се изпълни волята на дарителката. Сега духът ѝ е тук, бродещ сред десетки вещи, съхраняващи спомените за нея и творчеството ѝ. Реставрирани са оригиналните мебели, възстановена е библиотеката ѝ, писателският кабинет – с ценни книги, повечето с личен автограф" – уточнява за нейното завещание Анжела Димчева.

Дора Габе е призната за една от големите европейски писателки – автор за възрастни и деца, преводач, представител на България в международни организации, основателка на Българския ПЕН Интернешънъл и негов президент дълги години. Наричат я феномен в българската поезия на 20 век. Тя е дъщеря на Петър Габе, социален работник, икономист, преместил се от Русия. Завършва гимназия във Варна през 1903 г., учи физика в СУ, но е привлечена от литературата и се насочва към хуманитарните науки. Изучава френска литература в Женева и Гренобъл, като едновременно публикува стихове в списанията "Мисъл", "Демократичен преглед" и "Ново общество".  

Столични училища вече са заявили посещения и провеждане на открити уроци в "Дом Дора Габе". Създадена е и фейсбук страница "Дом Дора Габе", на която желаещите могат да се свържат, ако искат да посетят музейната сбирка .

Димитрина Кюркчиева покани в "Артефир" председателя на СБП Боян Ангелов и Добрин Добрев-Финиотис – уредник на "Дом Дора Габе".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай