Предлагат картина на Моне на търг за първи път от десетилетия

Колко се очаква да достигне цената и

Предлагат картина на Моне на търг за първи път от десетилетия | StandartNews.com

Картина на френския импресионист Клод Моне, която е останала в частни ръце от 1948 г. насам, ще бъде предложена на търг по-късно този месец в Париж, предаде Ройтерс, като цитира аукционна къща "Адер", предават от БТА.

Очаква се цената й да достигне до три милиона евро.

Пейзажът "Върбите, Живерни" (Les Saules, Giverny), създаден през 1886 г., се появява отново на френския пазар на изкуство, където картини на Моне се срещат все по-рядко.

Творбата е част от предстоящ търг за импресионистично и модерно изкуство, който ще се проведе на 24 ноември в зала "Друо". 
  
"Картини на Клод Моне от този мащаб, с това измерение, вече не съществуват при френски фамилии. Те се намират предимно в големи музеи или в чуждестранни колекции, но е много рядко да ги откриете във Франция", каза Давид Нордман от тръжната къща "Адер" пред Ройтерс.

"Това е голямо събитие за френския пазар", добави той.

Маслената картина на Моне е с размери 73 на 92 см. Тя е принадлежала на семейство от еврейски произход и е била в луксозния им апартамент в центъра на Париж. Дядото на фамилията я купил от галерия в Ница през 1948 г. и оттогава е в семейството.

Въпреки че не е толкова известена, колкото картините на Моне, изобразяващи водните лилии или гара "Сен Лазар", чиито цени достигат до 100 милиона евро, "Върбите, Живерни" има характерния стил на художника.

"Това е творба, типична за Клод Моне", казва Нордман.

Творецът намира утеха в Живерни, западно от Париж, от 1883 г. до смъртта си през 1926 г. В къщата му има градина в японски стил с цветя и дървета, разположена в езеро с водни лилии, вдъхновение за много от картините му. 

На търг ще бъде предложена и творбата "Портрет на млада жена с бяла шапка" на американската художничка Мери Касат. Очаква се тя да достигна цена между 800 хил. и 1,2 млн. евро.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай