За първи път от половин век! Кралски портрет отива на търг

Оценката на творбата е 35 милиона долара

За първи път от половин век! Кралски портрет отива на търг | StandartNews.com

Портрет от 17-и век на испанската кралица Елизабета (Исабела) дьо Бурбон, дело на испанския майстор Диего Веласкес, ще бъде продаден на търг в Ню Йорк през февруари, предадоха АФП и БТА, позовавайки се на аукционна къща "Сотбис".

Оценката на творбата е 35 милиона долара. Двуметровата картина, на която е изобразена дъщерята на френския крал Анри IV, ще бъде изложена публично в Лондон до 6 декември, преди да бъде предложена на търг в Ню Йорк на 1 февруари 2024 г.

"Тази изключителна творба е забележителна не само с красотата и качеството си, но и с размера и темата си - кралски портрети", казва в изявление Джордж Вахтер, ръководител на отдел "Картини на големите европейски майстори от епохата на Ренесанса" в "Сотбис".

"Никоя друга картина на Веласкес с такъв размер и значение не е предлагана на пазара от над половин век", допълва Вахтер.

Според оценката на "Сотбис" портретът на Елизабета дьо Бурбон, кралица на Испания, може да бъде продаден за около 35 милиона долара. Сумата е сред най-високите за картина на старите майстори, предлагани на търг.

Нарисуван между 1620 и 1630 г., в период на трансформация в кариерата на Диего Веласкес, портретът изобразява Елизабета дьо Бурбон - принцеса на Франция преди на около 20-годишна възраст да стане съпруга на испанския крал Филип IV, "застанала уверено в ослепителна черна придворна рокля, на върха своята мощ, като обичана и уважавана кралица".

Елизабет дьо Бурбон е дъщеря на френския крал Анри IV и втората му съпруга Мария де Медичи.

Творбата на испанския бароков гений е излагана в продължение на десетилетия в кралския дворец в Мадрид, преди да попадне в Лувъра в началото на 19-и в., след което е продадена на търговци и колекционери.

За последно е предлагана на търг през 1950 г. Картината е притежание на настоящите си собственици от 1978 г., отбелязват от "Сотбис".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай