Непоказвана картина на Магрит се продава на изумителна цена

С творба ще се отбележи един век от началото на сюрреалистичното движение в изкуството

Непоказвана картина на Магрит се продава на изумителна цена | StandartNews.com

Картина на художника сюрреалист Рене Магрит, която не е показвана публично от четвърт век, може да достигне цена от 64 млн. щатски долара на търг през март, предаде Асошиейтед прес.

Аукционната къща "Кристис" обяви в събота, че ще предложи творбата L'ami intime ("Интимният приятел") на 7 март в Лондон, с което ще отбележи един век от началото на сюрреалистичното движение в изкуството.

Платното включва няколко от характерните за белгийския художник мотиви, сред които мъж с бомбе и пухкави бели облаци на синьото небе, отбелязва Асошиейтед прес. 

Творбата, завършена през 1958 г., изобразява мъж в гръб, обърнат с лице към хълмист пейзаж. На преден план са изобразени багета и чаша за вино.

Тази "изключително поетична, изключително мечтателна" картина е сред малкото от най-значимите творби на Магрит, които са в частни ръце, каза Оливие Камю от "Кристис". 

За последен път платното е показано публично в Брюксел през 1998 г. Продава се на търг за първи път от 1980 г. насам, а предварителната оценка е между 38 и 64 млн. щатски долара.

Тази година се навършват сто години от "Манифеста на сюрреализма" на Андре Бретон, определящ революционното движение, характеризиращо се с тревожни съпоставки и парадоксални твърдения. Точно като в най-известната творба на Магрит - картина на лула, но озаглавена "Това не е лула", припомня Асошиейтед прес.

Според Камю художникът Магрит, който умира през 1967 г., е станал най-търсеният от всички сюрреалисти. За разлика от творчеството на съвременници като Салвадор Дали в неговите произведения има малко специфични културни или религиозни препратки.

"Магрит никога не е обяснявал нищо", казва Камю, като добавя, че дори заглавията на картините му са били предлагани от приятели.

"При Магрит няма и следа от религия, нито от конкретна история, нито от каквото и да било", казва представителят на "Кристис". 

Творбата, които ще бъде продадена през март, е от колекцията на покойния Гилбърт Каплан - основател на изданието Institutional Investor, и неговата съпруга Лена Каплан.

Преди търга картината ще бъде показана в Лос Анджелис, Ню Йорк, Хонконг и Лондон.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай