Почина Умберто Еко

Почина Умберто Еко | StandartNews.com

Известният писател и философ Умберто Еко е починал късно вчера в дома си. Това съобщиха от семейството на 84-годишният интелектуалец пред италиански медии, без да разкриват повече детайли около кончината му.

Еко е боледувал от рак и е починал в 9:30 местно време (10:30 българско), съобщава „Ла република", цитирани от БГНЕС. Умберто Еко е автор на емблематични романи като „Името на розата" и „Махалото на Фуко". Известен е с академичните си трудове и есета в полетата на семиотиката, теологията, медийната и литературна теория, а наред с това пише и детски книги.

Той не е прекъсвал активността си като миналата година излезе последният му роман - „Нулев брой".

Еко е роден на 5 януари 1932 година в град Алесандрия в северна Италия. Баща му е счетоводител, мобилизиран в 3 войни. Фамилното му име е абревиатура на латинската фраза „ex caelis oblatus" – „дар от небесата". Младият Умберто бива възпитан в католически училища. Следва висше образование по средновековна философия и литература в Торинския университет.

През 1956г. публикува първата си книга „Естетиката на Тома Аквински", която е разширен вариант на докторантурата му. По същото време Еко изоставя католицизма.

„Най-важното качество на честния човек е непоносимостта към религията, която ни кара да се страхуваме от най-естественото нещо на този свят, смъртта, и ни кара да мразим единственият красив подарък на съдбата – живота", казва Еко.

От 1956г. до 1964г. работи като културен редактор в държавните радио и телевизия RAI. По същото време чете лекции в Торинския унивеситет. През 1959г. става консултант в издателство, където започва да разработва идеите си в семиотиката. В трактатът „Отворената творба" от 1962г. излага своята фундаментална теория, че всяка творба се състои от безкраен набор от знаци и заради това е отворена за безброй възможни интерпретации.

„На книгите не трябва да се вярва, а трябва да бъдат изследвани. Когато говорим за една книга не бива да се питаме какво ни казва, а какво означава", пише Еко в уебсайта си.

През 1975г. става професор в Болонския университет и публикува „Теория на семиотиката".

В края на 70-те години вече е разпознаваем експерт и философ, но едва с първия му роман, „Името на розата" от 1980г., става известен извън академичните среди. Историческата мистична творба, в която са вплетени любимите научни сфери и теории на Еко, през 1986г. е превърната във филм с участието на Шон Конъри и Крисчън Слейтър, който увеличава популярността на писателя. Умберто Еко е доктор хонорис кауза на над 30 университета по света, почетен президент на Международния център по семиотика и когнитивни науки в Университета в Сан Марино и член на Международният форум на Юнеско.

Еко е женен от 1962г. за германския изкуствовед Ренате Еко, с която имат син и дъщеря. В последните години на живота си разделя времето си между апартамент в Милано и вила край Римини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай