Пламенно шоу от книгата на Гинес гостува в България

Танцовото шоу е вписано в книгата за рекорди „Гинес“ в две категории

Пламенно шоу от книгата на Гинес гостува в България | StandartNews.com

Нова версия на прочутия спектакъл на световноизвестния хореограф Мустафа Ердоган – „Огънят на Анадола“, гостува днес във Варна, в Двореца на спорта, а утре - в НДК в София, съобщават организаторите.

Танцовото шоу е вписано в книгата за рекорди „Гинес“ в две категории – за най-бързо танцово представяне с 241 стъпки в минута и за най-многобройна публика с 400 хиляди души на едно място. То е на път да постигне нов рекорд по гледаемост – видяно е на живо от 45 милиона души по света, допълват организаторите.

Премиерата на спектакъла е на 3 май 2001 година в Турция и оттогава шоуто е играно на четири континента. В София гостува през 2016 г. хореографът, наричан наследникът на Морис Бежар, не само обновява периодично състава, но и променя елементи в спектакъла.

„За да може едно шоу да живее дълго във времето, трябва да се развива. Всеки нов танцьор или актьор допринасят за изграждането на нещо ново. Изкуството е процес в развитие, не музей, в който не смееш нищо да докоснеш“, казва Мустафа Ердоган.

„Огънят на Анадола“ разказва за огъня, който възниква от древната мозайка на любовта, културната история и мира в Анадола. През 1999 г. Мустафа Ердоган прави първите си стъпки към осъществяването на мечтата си от много години и започва интензивна работа по проекта, който първоначално става известен като Sultans of the Dance.

От 750 кандидати биват избрани 90 талантливи млади танцьори от цял свят, които веднага започват да танцуват. Този първи период, изпълнен с упорит труд, продължава около година и половина. Работните периоди обикновено са 8 часа, но понякога и по 16 часа на ден. Днес шоуто е сред най-гледаните и дълго играни танцови представления в света – от Америка до Китай и от Европа до Африка, допълват организаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай