От Бухенвалд на осем километра...

От Бухенвалд на осем километра... | StandartNews.com

В новата книга на Боян Ангелов "59 отстояния" се открояват едни от най-характерните белези на поетиката му като цяло: търсене на различни измерения и гледни точки към опознаване на човешката душевност, нейните "отстоявания", миналото и отражението му върху самосъзнанието, честото преливане на реално в метафорично и обратно, значението на естетическата и нравствената ценностни системи върху формирането на личността.

В "59 отстояния" читателят е привлечен от отношението му към световните гении на перото и болката от човешката жестокост, превъплътени най-вече в творбите, съдържащи се в първия цикъл - "Като приказка" - "Младият Конфуций", "Кулата на Хьолдерлин", "Смъртта на Гьоте", "Андре Шение", "Разстояние", "Приемане на тъгата" и др. - "Във Ваймар всичко е великолепно - /единственият паметник на Шекспир, /музеите на Кранах, Гьоте, Хердер. /Тук Елефант е име на хотел / и в него са отсядали виликите, /а всяка дума свързана е с Лоте. / ... Великолепно всичко е във Ваймар - /от Бухенвалд на осем километра".

Като цяло лиризмът и идейно-естетическите послания в "59 отстояния" са заредени с романтика, стремеж към космични духовни пространства, към философско осмисляне на неизбежната реалност, на човешката същност и поведение. Към тези художествени и нравствено-етични категории творческата му рефлексия е особено чувствителна. Както е чувствителна и към вътрешните трусове в човешката психика и времето, което я активира или деформира, в търсене на съпричастност и емоционално самосъзнание, на любов и близост. - "За мълчаливите неща /е време да говоря. /През холограма на свещта пристигат... /После спорят дали били са и нима /са част от битието... И в този тих словесен труд /на спомени сломени /е Витоша като редут - /зелените му вени /се вливат в общия поток /от булеварди сиви.../Пробуждат се от сън дълбок /словата мълчаливи".

"59 отстояния" "отстоява" значимото в промените на времето, дълбоко пронизани от авторовия поглед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай