Остров край Созопол става световен център на изкуствата

Министърът на културата е потърсил подкрепата на Обединените арабски емирства

Остров край Созопол става световен център на изкуствата | StandartNews.com

Министърът на културата Велислав Минеков е потърсил подкрепата на Обединените арабски емирства (ОАЕ) за превръщането на остров Св. Св. Кирик и Юлита край Созопол в световен център на изкуствата. Това е станало на среща на Минеков със Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, извънреден и пълномощен посланик на ОАЕ у нас, състояла се днес в Министерството на културата.   

Минеков е отбелязал, че ще се радва при осъществяването на този проект да има подкрепа и от ОАЕ и по-специално – от филиала на музея “Лувър” в Абу Даби, тъй като новият културен обект на о. Св. Св. Кирик и Юлита ще носи изключителна добавена стойност не само на Созопол, Черноморския регион и България, а и на Европа и света. По думите на министър Минеков включването на ОАЕ в проекта би било ясен знак за присъствието на Емирствата на световната карта на културното наследство.

България и ОАЕ ще подпишат Меморандум за разбирателство за укрепване на социалното, културното и икономическото партньорство, благодарение на който може да се активизира работата по превръщането на остров Св. св. Кирик и Юлита в световен център на изкуствата.

От българска страна в разговорите в Министерството на културата участва директорът на дирекция “Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” Нели Македонска, а Алнуайми е придружаван от д-р Мохамед Елбакари, политически и икономически анализатор в посолството.

По време на срещата министър Минеков и Алнуайми отчетоха традиционно отличните двустранни отношения между България и Обединените арабски емирства, а също отбелязаха и огромния потенциал за задълбочаване на контактите и по-специално – тези в областта на културата и на изкуствата.

Министър Минеков и посланик Алнуайми доуточниха последните подробности по предстоящото съвсем скоро подписване на Меморандума за разбирателство между Департамента по култура и туризъм на Абу Даби и Министерството на културата на България. Целта на документа, който ще бъде със срок на действие пет години, е да се постигне съвместно сътрудничество и подкрепа за съществуващите стратегически партньорства между страните, както и да се установят механизми за сътрудничество, насочени към насърчаване на устойчивото развитие. Това ще бъде постигнато чрез популяризиране и развитие на културните индустрии на България и ОАЕ, както и разширяване на културните ни връзки. На основата на Меморандума страните ще насърчават инвестициите на публичния и частния сектор в културата, с особен акцент върху разработването и изпълнението на взаимноизгодни проекти в областта на културата. Страните ни ще си сътрудничат и чрез осигуряване на обучение и обмен на експерти.

Минеков посочи, че Меморандумът ще даде възможност за осъществяване и на по-активен културен обмен, като например реципрочно представяне на изложби на съвременни творци, а също и на исторически артефакти.

От своя страна посланик Алнуайми отбеляза със задоволство отличните културни, политически и икономически отношения между България и ОАЕ, като увери, че съвместната работа между държавите ни продължава активно. Той изрази надежда разговорите да бъдат продължени и по време на бъдещо гостуване на министър Минеков в Абу Даби, за което отправи покана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай